El conseller de Territori i Sostenibilitat visita les instal·lacions d’Eurecat a Cerdanyola

  • El conseller ha pogut comprovar les aplicacions de l’ús dels vehicles no tripulats que desenvolupa Eurecat, tant en el cas dels drons com dels robots mòbils terrestres.

  • Eurecat és capdavanter en tecnologies orientades a la sostenibilitat, l’eficiència energètica i al foment de l’economia circular.

Barcelona, 6 de març de 2016.- El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, ha visitat les instal·lacions del centre tecnològic Eurecat a Cerdanyola, on ha pogut comprovar les aplicacions dels vehicles no tripulats que desenvolupa el Centre Tecnològic de Catalunya, tant en el cas dels drons com dels robots mòbils terrestres.

El president d’Eurecat, Xavier Torra, ha rebut el conseller juntament amb membres de la comissió executiva i de la direcció del centre tecnològic, que l’han acompanyat en el seu recorregut pels diferents laboratoris d’Eurecat, que és capdavanter en tecnologies orientades a la sostenibilitat, l’eficiència energètica i al foment de l’economia circular.

El president d’Eurecat ha explicat el model i orientació d’activitats del centre tecnològic, fonamentat en la recerca aplicada i la innovació tecnològica i ha parlat de les línies estratègiques que treballa Eurecat en l’àmbit de la sostenibilitat, l’economia circular i la mobilitat.

En el camp de la robòtica mòbil, l’equip de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat ha mostrat al conseller el resultat del projecte ARSI, que ha dissenyat, creat i provat un dron, dins del programa ECHORD++ (European Coordination Hub for Open Robotics Development), per examinar la xarxa de clavegueram que es començarà a fer servir al 2018 a Barcelona.

El consorci, que compta amb la participació de FCC, Simtech Design i IBAK, ha provat amb èxit un vehicle micro aeri, multirotor i equipat amb sensors de navegació, que és capaç de reduir els riscos laborals associats a aquesta activitat i retallar les despeses de manteniment, mitjançant inspeccions més precises i ràpides.

El projecte està en la fase de desenvolupar l’autonomia dels drons, que estaran treballant de manera autònoma en el laboratori aquest setembre i a les clavegueres de Barcelona al 2018. El conseller ha vist també exemples de robòtica col·laborativa i de robòtica industrial, i tecnologies pròpies desenvolupades a Eurecat, com el moldeig per ultrasons, que permet fabricar peces i components en plàstic, de precisió extrema i reduint el consum energètic de forma substancial.

Durant la visita, ha pogut comprovar el funcionament de la tecnologia pròpia d’Eurecat en el camp de la impressió 3D, i ha visitat el Laboratori de Bateries i Vehicle elèctric, que serà el referent quant a certificació de bateries al sud d’Europa.

Finalment, s’ha visitat el laboratori d’assaigs de motllos d’injecció, on es duen a terme les proves de validació amb els clients finals de sectors diversos, com l’automoció, el packaging i productes de gran consum.