L’empresa Elebia Autohooks, el CDEI-UPC i Eurecat-CTM han creat un consorci per impulsar el projecte

El projecte suposarà una inversió de 872.283 euros i es preveu que arribi a generar 3,5 milions d’euros el 2019

Barcelona, 25 de gener de 2016.- L’empresa Elebia Autohooks, el Centre de Disseny d’Equips Industrials (CDEI-UPC) i el centre tecnològic Eurecat-CTM, juntament amb el centre MCIA, col·laboren en el desenvolupament del ganxo automàtic per a grues més innovador del mercat, mitjançant un projecte d’R+D al qual dedicaran una inversió de 872.283 euros i que està previst que arribi a generar 3,5 milions d’euros el 2019.

Les estadístiques d’accidents relacionats amb la manipulació de càrregues suspeses mostren que la mortalitat i els accidents greus s’han mantingut en nivells elevats al llarg dels últims anys. Entre les causes més habituals d’accident destaquen les ruptures de sistemes d’amarrament com eslingues, que poden provocar la caiguda d’objectes de grues.

Per millorar els processos i reduir l’accidentabilitat, Elebia Autohooks ha patentat un ganxo que enganxa i desenganxa la càrrega a distància, mitjançant un sistema automàtic motoritzat. Amb la finalitat d’avançar en les millores, Elebia ha plantejat el desenvolupament i la implantació d’un sistema de gestió d’informació per al control de seguretat i la traçabilitat en aplicacions de manipulació de càrregues suspeses. La supervisió es realitzarà identificant els elements d’amarrament mitjançant tags RFID i calculant la càrrega suportada en cada operació. La informació de cada operació es transmetrà mitjançant el núvol a un sistema de gestió centralitzat, que mitjançant algoritmes d’intel·ligència artificial determina l’estat dels elements d’amarrament i la traçabilitat de les càrregues.

L’objectiu és superar les limitacions tècniques associades tant al sistema de gestió d’informació com al sistema mecànic del producte, que ha d’operar en un ambient mecànic caracteritzat per l’escàs marge de maniobrabilitat i ser compatible amb el sistema de lectura dels tags RFID.

A fi de garantir l’èxit tècnic del projecte, Elebia, el Centre de Desenvolupament d’Equips Industrials i el centre Tecnio Eurecat-CTM en col·laboració amb el centre MCIA han format un consorci, el qual ha començat a crear un equip de tècnics i investigadors amb una amplia experiència en sistemes de manteniment intel·ligent. Aquest equip tècnic treballarà en la definició i en el disseny conceptual del sistema d’informació i en l’anàlisi i el desenvolupament  del mòdul de comunicació, del sistema mecànic i del mòdul de gestió de la informació, així com en la integració i la validació del prototip.

Sobre Eurecat-CTM

La Fundació CTM Centre Tecnològic forma part del centre tecnològic Eurecat (membre de la xarxa TECNIO), que aplega l’experiència de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 40 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró i Reus i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 79 patents i 7 spin-off. El valor afegit que proporciona Eurecat accelera la innovació, elimina la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa
Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org