MOBILE WORLD CONGRESS 2017

Desenvolupen drons per inspeccionar les clavegueres de Barcelona

  • El projecte ARSI compta amb la participació de les empreses FCC, Simtech Design i IBAK i del centre tecnològic Eurecat i forma part del programa ECHORD++ (European Coordination Hub for Open Robotics Development).

  • El dron es començarà a fer servir a la xarxa de clavegueram de la capital catalana l’any vinent.

  • L’ús de drons en aquestes tasques suposarà una reducció de riscos i despeses de manteniment.

 

La companyia FCC i el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) participen, junt a les empreses Simtech Design i IBAK, en el projecte europeu ARSI, acrònim anglès de Robot Aeri per a la Inspecció del Clavegueram, que ha dissenyat, creat i provat un dron per examinar la xarxa de clavegueram que es començarà a fer servir al 2018 a Barcelona. El projecte forma part del programa ECHORD++ (European Coordination Hub for Open Robotics Development).

El consorci ha provat amb èxit un vehicle micro aeri (MAV), multirotor i equipat amb sensors de navegació, que és capaç de reduir els riscos laborals associats a aquesta activitat i retallar les despeses de manteniment, mitjançant inspeccions més precises i ràpides. A més, l’aparell també pot arribar on els vehicles terrestres no ho fan, ja que l’acumulació de residus i d’aigües pluvials ho impedeix.

La directora de la Unitat de Robòtica d’Eurecat, Pepa Sedó, explica que el projecte, està “en la fase de desenvolupar l’autonomia dels drons, que estaran treballant de manera autònoma en el laboratori aquest setembre i a les clavegueres de Barcelona al setembre de 2018”.

Segons explica la investigadora, “un dron pot inspeccionar 300 metres en 10 minuts”, pel que es calcula que un equip equipat amb un dron serà capaç d’inspeccionar 2,4 quilòmetres al dia, “amb una reducció dràstica de riscos i inconvenients”.

La directora de la Unitat de Robòtica d’Eurecat  destaca que “és el primer cop que s’analitza la rendibilitat de l’ús dels drones en una activitat com la neteja de la xarxa de clavegueram”, la inspecció manual de la qual presenta diversos problemes, perquè el terreny és irregular i està ple d’obstacles.

Sota el seu punt de vista, “la gran flexibilitat i capacitat de maniobra dels drons fa que siguin vehicles ideals per a la inspecció del subsòl, ja que no requereixen l’autorització de l’Autoritat de Navegació Aèria per volar”.

Els aparells poden treballar en túnels d’una amplada i alçada mínima de 80 centímetres, tot i que els investigadors estan treballant per poder afinar aquestes característiques, que permetran que puguin inspeccionar més racons. Actualment, l’equip està treballant per augmentar la durada de la bateria i duent a terme millores tècniques per augmentar la seva versatilitat.

ESTAND A LA DRONE ZONE: Hall 8.0. estand 8.0D29 / Catalonia Smart Drones.

Podeu sol·licitar entrevistes o ampliar la informació al correu premsa@eurecat.org o en el telèfon 630 425 169.

 

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència i 600 professionals que generen un volum d’ingressos de 43 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa

Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org