Forum TurisTIC

Els hotels poden reduir fins un terç del malbaratament d’aliments amb el Big Data

  • L’expert Benjamin Lephilibert ha presentat al Forum TurisTIC l’estàndard per reduir l’impacte social i mediambiental del turisme.

  • El congrés, avalat per l’Organització Mundial del Turisme, reuneix fins demà a Barcelona una trentena d’experts en turisme sostenible.

  • El president d’Eurecat ha destacat que “desenvolupar de forma sostenible el sector turístic serà un dels principals reptes d’aquest segle”.

Barcelona, 19 d’abril de 2017.- L’ús de la tecnologia i del Big Data pot reduir fins un terç el malbaratament d’aliments als hotels i reduir-ne la despesa econòmica en més d’un 12 per cent, segons dades que Benjamin Lephilibert,  director gerent de LightBlue Environmental Consulting, ha presentat aquest dimecres a la primera jornada del Forum TurisTIC, que se celebra a l’Auditori Imagina de Barcelona fins demà.

Lephilibert, que ha desenvolupat un estàndard per monitoritzar els residus alimentaris en el sector hoteler, és el conferenciant principal del congrés de referència sobre tecnologia aplicada al turisme, organitzat pel centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) amb l’aval de l’Organització Mundial del Turisme i que enguany versa sobre la sostenibilitat mediambiental, sociocultural i econòmica del sector, en el marc de l’Any Internacional del Turisme Sostenible decretat per l’ONU.

En aquest sentit, Lephilibert ha explicat que els turistes tenen “una consciència cada cop major sobre l’impacte dels seus viatges, especialment pel que fa al consum d’aigua i d’energia”, però considera que “no s’han posat prou esforços en conscienciar sobre el menjar malbaratat en un context de vacances”.

Segons l’expert, prevenir el malbaratament de menjar “és un negoci excel·lent pels hotels” i, en general, la resposta dels clients “és positiva” al saber que el menjar que no es consumeix “va a parar a ONGs”. Lephilibert ha explicat que es poden arribar a estalviar 78 tones de menjar per any, el que suposa una reducció anual de més de 140.000 euros.

Durant la primera jornada del Forum TurisTIC s’han exposat les tendències en innovació tecnològica per millorar la sostenibilitat del turisme de la mà de les principals institucions públiques catalanes.

A la benvinguda institucional, el president d’Eurecat, Xavier Torra, ha destacat que “desenvolupar de forma sostenible el sector turístic serà un dels principals reptes d’aquest segle”. Octavi Bono, director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, ha coincidit amb aquesta interpretació i ha remarcat que “la innovació és un dels camps on el sector turístic té més camp per córrer”. Per la seva banda, Agustí Colom, regidor d’Empresa i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, ha exposat que “no podem apropar-nos al turisme des del punt de vista de quantitats, sinó des del punt de vista de l’impacte i la governança”.

Aquest primer dia de congrés també ha comptat amb una taula de debat sobre noves solucions tecnològiques per millorar la sostenibilitat mediambiental del turisme, on sis experts han exposat casos d’èxit en diferents àmbits del sector. Xavier Amores, gerent del Catalan Water Partnership, ha exposat que els projectes d’I+D+i del consorci aplicats a l’aigua poden ajudar a “tancar el cicle de consum” dels hotels i a “reduir la petjada hídrica” del sector amb estalvis que, en alguns casos, arriben al 20 o 30 per cent.

“Cal pensar que l’aigua no només és una despesa en consum o tractament, també hi ha grans despeses energètiques vinculades, així com despeses de personal que amb les noves tecnologies de monitorització i gestió es poden reduir”, ha remarcat l’expert.

L’impacte ambiental dels creuers

Durant la sessió dedicada a la visió de la indústria, l’Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) ha presentat els resultats de l’estudi de valoració del comportament de les línies de creuer en l’àmbit mediambiental elaborat per “Energy and environmental research associates LLC”, on destaca que les companyies de creuers membres de CLIA són les primeres en innovació, eficiència i desenvolupament de polítiques mediambientals.

L’estudi conclou que les seves polítiques, com l’adopció de combustibles nets, el control d’emissions a l’atmosfera i la seva política de zero descarregues d’aigües residuals no depurades, converteixen el sector en líder en matèria mediambiental dins la indústria del transport marítim.

Reconeixement a la divulgació mediambiental

La primera jornada del Forum TurisTIC també ha servit per reconèixer la trajectòria de La Vanguardia Natural, la secció especialitzada en medi ambient del diari barceloní, a qui l’organització ha volgut reconèixer pel seu paper en la divulgació de pràctiques turístiques sostenibles. El periodista Antonio Cerrillo, que ha recollit el premi, ha destacat que l’àmbit de la sostenibilitat “desperta un nou focus d’atenció” entre el públic i ha apuntat un “cert canvi de valors socials” que prioritzen, cada cop més, les actituds respectuoses amb el medi ambient.

El Forum TurisTIC, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i Tecnocom, clourà demà amb una jornada on es posarà en valor el paper de la indústria en la sostenibilitat turística i s’exposaran les millors pràctiques d’empreses catalanes i estrangeres. En aquest sentit, també es debatrà el paper que juga la tecnologia per aconseguir els reptes de desenvolupament sostenible que promouen les Nacions Unides, una ponència que comptarà amb la participació de Marta Tomàs, membre del Pacte Mundial de l’ONU.

El Forum TurisTIC compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i Tecnocom.