Els implants que activen la resposta cel·lular del cos es podrien començar a utilitzar en sis anys

  • El projecte europeu BIP-UPy, coordinat per Eurecat, ha creat nous biomaterials que milloraran l’àmbit de la medicina regenerativa.

  • Aquesta nova generació d’implants reduirà el temps d’hospitalització i els riscos dels tractaments actuals d’algunes patologies.

  • El projecte ha durat quatre anys i finalitza amb la validació dels prototips en fase preclínica.

Barcelona, 3 d’abril de 2017.- Els primers implants biomèdics que activen una resposta cel·lular terapèutica del cos a nivell local podrien començar a utilitzar-se en 6 anys gràcies al projecte europeu BIP-UPy, liderat des de Catalunya pel centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) i que ha creat tecnologies que obren la porta a l’ús de nous materials en l’àmbit de la medicina regenerativa.

En concret, el projecte, que ha durat quatre anys, ha creat nous implants biomèdics fets amb polímers bioactius basats en UreidoPirimidona (UPy), capaços de proporcionar bioactivitats específiques en funció de les propietats requerides per l’aplicació clínica.

Aquest avanç permet “augmentar la qualitat de vida dels pacients que pateixen aneurismes intracranials i disfuncions del sol pelvià”, gràcies a una “nova generació d’implants que redueixen el temps d’hospitalització i els riscos dels tractaments actuals”, segons destaca Biotza Gutierrez, coordinadora tècnica del projecte.

Els experts calculen que la incontinència urinària afecta entre un 20 i un 40 per cent de les dones, i fins a un 50 per cent poden desenvolupar prolapse genital femení, patologies per les quals s’estima que un 11 per cent de les dones hauran de passar per quiròfan en algun moment de la seva vida. D’altra banda, els aneurismes intracranials poden afectar fins al 6 per cent de la població, amb un risc de mortalitat que arriba al 50 per cent a causa d’hemorràgia subaracnoidea (SAH).

En aquest sentit, el projecte BIP-UPy també ha permès predir la resposta a llarg termini del cos envers aquesta nova tipologia d’implants, obrint la porta a la seva validació clínica, que s’estima que tindrà una durada aproximada de quatre anys.