La recerca té un alt potencial d’usos industrials en camps que van des de les lluminàries Led, els ventiladors i els refrigeradors fins al món de l’automoció i el hardware informàtic.

Barcelona, 9 d’agost de 2016.- Investigadors del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) han començat una recerca per aconseguir plàstics que funcionin com a metalls des del punt de vista de la transferència del flux de calor, un camp amb un alt potencial d’usos industrials en àmbits que van des de les lluminàries Led, els ventiladors, els refrigeradors fins al món de l’automoció i el hardware informàtic.

La recerca, emmarcada en la recerca de l’Eurecat Laboratory of the Future (E-LoF), busca aconseguir que “el plàstic acabi sent com un alumini, amb capacitat d’escalfar-se en poc temps i d’eliminar també de forma molt ràpida i fàcil la calor, tal com ho fan els metalls”, explica l’investigador d’Eurecat Carles Rubio, que coordina la recerca i que és doctor en biofísica.

Segons l’investigador, “el projecte serà l’avantsala dels plàstics tèrmicament dissipatius”, que podran “treballar termodinàmicament com, per exemple, ho fa un alumini”.

La recerca busca superar els inconvenients actuals que presenten els plàstics a nivell de transferència de calor, una limitació donada pel fet que “la seva estructura molecular es diferent a la d’un metall o mineral, com per exemple el quarç. Són mol·lècules orgániques on la vibració dels fonons és més complicada a nivell de la transferència d’informació, en aquest cas, el flux de calor”, afegeix Rubio.

Els investigadors confien en tenir resultats concrets en un termini màxim de dos anys.

Aquesta recerca, subratlla l’investigador, “permetrà abordar les millores de conductivitat i de difusivitat tèrmica en polímers tenint en compte els tipus d’additius i com interaccionen a nivell molecular i millorar, per tant, aquesta propietat del plàstic”.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 45 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa
Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org