La primera edició del Big Data Congress reuneix un miler de professionals a Barcelona.

Barcelona, 3 de novembre de 2015.- Un miler de congressistes es donen cita fins demà en la primera edició del Big Data Congress. Organitzat pel Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, Eurecat i Oracle, reuneix a Barcelona experts nacionals i internacionals per abordar les darreres innovacions i solucions que aporten les tecnologies Big Data i Data Analytics al sector públic i empresarial.

La primera jornada ha posat de manifest els 4 grans reptes que suposa el Big Data: l’aspecte normatiu per vetllar pels drets i deures dels ciutadans, el canvi cultural en la manera en què es prenen les decisions, la formació i reconversió dels perfils professionals per abordar la creixent demanda de l’analítica de dades i la determinació del valor de les dades d’una empresa .

Segons les previsions mostrades avui al congrés, a Europa hi ha un mercat Big Data valorat en 50.000 milions d’euros i en més de 6 milions de treballadors. Al món, el Big Data generarà 900.000 llocs de treball en sis anys. Les empreses que fan un ús intel·ligent de les dades incrementen un 8% la seva productivitat.

En aquest context, el President d’Eurecat, Xavier Torra, ha assenyalat que “l’evolució de la sensòrica està provocant el creixement exponencial del Big Data” i que estem immersos en una “evolució imparable de gran interès per a les institucions”, una nova dimensió que obre noves oportunitats per a les empreses.

Aquestes noves oportunitats han de ser aprofitades també per Barcelona i Catalunya, com ha apuntat Pere Torres, Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya. Torres ha incidit en l’aposta i l’esforç dels darrers anys tant de la ciutat (quarta en l’índex de ciutats digitals per darrera de Nova York, Londres i Hèlsinki) com del govern català per convertir Catalunya en un “hub” tecnològic de primer nivell.

Ha manifestat que “Catalunya no hauria de ser un estricte consumidor de màquines i de programes”, sinó que “hauríem de ser capaços d’impulsar Catalunya com una factoria de programes i preocupar-nos de disposar dels perfils professionals per fer front a aquestes necessitats”.

Lluís Sanz, Director d’Informació de Base i Cartografia de l’Ajuntament de Barcelona, ha coincidit amb Torres i ha manifestat que “les administracions públiques tenim clar que les dades són la base d’una nova economia” i que l’Ajuntament ja utilitza les dades per la gestió de la ciutat. També, ha afegit que l’Ajuntament de Barcelona està impulsant espais de co-creació per promoure la cultura de les dades. I és que, les dades (el volum de dades), es considera ja un indicador de pobresa/riquesa.

De la seva banda, Marc Torrent, Director del Centre d’Excel·lència en Big Data Barcelona, ha destacat que “la revolució de les dades representa un gran potencial en tots els àmbits d’activitat econòmica i social, que comença ja”. Les empreses, ha remarcat, “haurien d’identificar quin són els seus processos crítics de negoci i plantejar-se com les dades poden contribuir a millorar la seva competitivitat i innovació”.

En aquest sentit, com ha reforçat Torrent, a Barcelona i Catalunya s’està creant un pol de coneixement gràcies a universitats, empreses, administració pública i centres tecnològics per ajudar a les empreses a capacitar el seu personal intern o fins i tot, identificar nou personal que els ajudin a treure valor a les dades.

Com han coincidit els ponents de la primera jornada del congrés, l’objectiu del Big Data ha de ser que els directius tinguin totes les dades per prendre les millors decisions”.  Aquest aspecte, el de forma com es prenen les decisions és, alhora, un repte cultural, donat que  el Big Data obligarà a “aprendre a com prendre decisions”. Un fet que va relacionat amb com es presenten les dades perquè siguin útils per als seus usuaris.

La primera jornada ha comptat amb la participació del vicepresident CRM a King Entertainment, Mikael Journo, qui ha mostrat a través de casos d’èxit reals com les empreses estan extraient valor a les dades dels clients i ha anunciat la compra de King Entertainment (creador de l’exitós joc online Candy Crush) per la nord-americana Activision per 5.900 milions de dòlars.

Les tecnologies Big Data centraran la segona jornada del congrés

Demà, el vicepresident d’Investigació a Yahoo Labs, Ricardo Baeza-Yates, i l’investigador Tilmann Rabl seran els keynote speakers de la segona jornada, orientada a les tecnologies Big Data. A continuació, tindrà lloc la sessió “Analytic models to improve business efficiency and reduce user churn”, on es presentaran tendències i tecnologies emergents en models analítics. En aquesta sessió es mostraran diferents models d’analítica predictiva i la tecnologia associada que s’han desenvolupat per millorar la eficiència en empreses i reduir la rotació de clients.

 Start-ups i Big Data Talent Awards

La segona jornada del congrés dedicarà especial atenció a les futures professions vinculades al Big Data i a la identificació i reconversió del talent per fer front a la previsible demanda de professionals. També es lliuraran els premis Big Data Talent Awards, que reconeixeran els projectes de doctorat i de mestratge relacionats amb data analytics més innovadors i amb major impacte socioeconòmic.

Per ampliar la informació o sol·licitar entrevistes, podeu enviar un email a premsa@eurecat.org o trucar al 630425169.

Teniu tota la informació del congrés en el web http://www.bigdatabcn.com

Sobre el Centre d’Excel·lència Big Data de Barcelona

El Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona (CoE) és una iniciativa liderada pel centre tecnològic Eurecat-BDigital que neix amb el suport d’Oracle
i el recolzament de la Generalitat de Catalunya
i l’Ajuntament de Barcelona.
Construeix, evoluciona, aglutina i posa a disposició de les empreses coneixement especialitzat, eines, sets de dades i infraestructures Big Data diferencials que els permetran definir, experimentar i validar els models de Big Data i el seu impacte al negoci, així com definir solucions innovadores en un marc col·laboratiu amb agents clau del sector. El Big Data CoE reforça l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona de posicionar la ciutat com a hub tecnològic i referent en innovació, àmbits en els quals la capital catalana ja ocupa un lloc destacat. Suposa també un pas més en l’aposta de la Generalitat per fer de Catalunya el centre de processament de dades més important del sud d’Europa. El centre d’excel·lència en Big Data està obert a la col·laboració amb empreses TIC catalanes i centres de coneixement que treballen en aquest àmbit, reforça els vincles amb universitats catalanes que ja acullen formació especialitzada i, en definitiva representa oportunitats de negoci i atracció de projectes d’enginyeria a nivell estatal.

Més informació a http://www.bigdatabcn.com

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de TECNIO), aplega l’experiència de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 40 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. Amb instal·lacions a Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Manresa i Mataró i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que proporciona Eurecat accelera la innovació, elimina la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

Contacte de premsa

Montserrat Mascaró

Telèfon: (+34) 932 381 400

Mòbil: (+34) 630 425 169