El 37 per cent de persones amb discapacitat decideix no viatjar a causa de les barreres en els diferents entorns i serveis. En canvi, el 60 per cent estaria disposat a gastar més diners en viatges si les condicions d’accessibilitat de la destinació fossin millors, segons ha quedat de manifest en el Forum TurisTIC organitzat per Eurecat.

Barcelona, 14 d’abril de 2016.- La tecnologia mòbil, la robòtica, la intel·ligència artificial i l’aprenentatge de les màquines i el Big Data experimentaran un creixement important en els propers dos anys i aportaran solucions molt vàlides perquè el turisme sigui més accessible per a persones amb discapacitat o limitacions funcionals o sensorials, segons ha quedat avui de manifest a la segona jornada del Forum TurisTIC organitzat pel centre tecnològic Eurecat (membre Tecnio).

Segons ha explicat David Zanoletty, cap de Tecnologia Accessible i I+D de Fundación ONCE, una de les principals necessitats en el camp del turisme accessible és avançar en la legislació i en les solucions que incorporin l’opinió dels usuaris, millorar l’experiència de l’usuari i clarificar els indicadors que permetin avaluar l’accessibilitat d’una destinació turística amb eines de sistematització i monitorització.

“Moltes solucions tecnològiques que trobem en els serveis públics no les empren en realitat les persones amb problemes de discapacitat”, perquè no responen a la seva realitat, ha manifestat Zanoletty, que, tot i així, s’ha mostrat optimista respecte els avanços en aquest terreny.

En aquest respecte, Angelika Hild, del Projecte europeu PANTOU, el directori de proveïdors de serveis turístics accessibles en els països de la UE, ha posat com a exemples museus com El Prado, que ha incorporat solucions per a l’accessibilitat per a persones amb discapacitat visual, mitjançant una tecnologia 3D anomenada “Didu”, que facilitar que les obres tinguin relleu i es puguin tocar amb les mans.

Dimitrios Buhalis, director d’eTurisme Lab Bournemouth University, ha remarcat que l’accessibilitat afecta les infraestructures, la informació física sobre les barreres existents i la seva fiabilitat i la informació online. D’acord amb la seva exposició, és fonamental tenir en compte els diferents tipus i grau de les limitacions físiques o intel·lectuals dels viatgers

La consultora Patricia Rubio, ha parlat dIlunion, el grup d’empreses de l’ONCE i la seva fundació, i ha destacat els avantatges del turisme accessible en l’augment de quota de mercat, la millora de la imatge i la desestacionalització. Ha dit que les mesures d’afavorir l’accessibilitat beneficien més del 10 per cent de la població, ha destacat com a segments d’aquest mercat els turistes amb discapacitat, els majors i els turistes amb alguna dificultat puntual.

D’acord amb les seves dades, al món hi ha mil milions de persones amb discapacitat permanent, que suposen el 15 per cent de la població mundial. Paral·lelament, el 40 per cent de la població mundial pateix algun impediment o restricció permanent o temporal en les seves capacitats. En aquest escenari, ha recalcat que el 37 per cent de persones amb discapacitat decideix no viatjar a causa de les barreres en els diferents entorns i serveis. En canvi, el 60 per cent estaria disposat a gastar més diners en viatges si les condicions d’accessibilitat de la destinació fossin millors i el 48 per cent viatjaria amb més freqüència si aquests fossin accessibles.

En la seva diagnosi, ha citat com a limitacions actuals l’escassetat de mitjans de transport adaptats, la falta d’adaptació d’establiments i serveis, la falta de dotació d’habitacions adaptades, l’escassa conscienciació sobre l’adaptació dels serveis turístics, el tracte adequat al client, la falta d’informació fiable, la falta de promoció de l’oferta a Internet i altres canals i el risc d’oferir productes aïllats.

Incorporar l’opinió dels usuaris, millorar la seva experiència i clarificar els indicadors que permetin avaluar l’accessibilitat d’una destinació turística són alguns punts de millora

Per la seva banda, Josep Esteba García-Valdecasas, fundador i CEO de Mapp4all, ha afegit que la informació sobre els distints graus d’accessibilitat no està disponible, un buit que la seva aplicació cobreix amb informació de més de 30.000 punts d’interès a tota Espanya disponible en 8 idiomes, adreçada a persones amb discapacitat i també limitacions específiques.

També han intervingut a la sessió Julià Montero, CEO de Barcelona Zero Limits que ha recordat que l’envelliment de la societat requerirà més turisme accessible; Robin Ribback, CIO de VerbaVoice, i Toribio Yun, CEO de Natura Local.

TurisTIC s’ha consolidat, amb més de mil assistents, com el congrés de referència al voltant de com les noves tecnologies enforteixen el sector turístic fent-lo més productiu i competitiu en un entorn canviant i en constant evolució. El congrés, que ha tingut lloc a CaixaForum Barcelona i retransmès en streaming en directe, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Tecnocom i Caixabank.

Per sol·licitar entrevistes sobre el congrés, podeu contactar amb el Gabinet de Premsa d’Eurecat en l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630425169

 

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de TECNIO), aplega l’experiència de més de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 36 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró i Reus i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que proporciona Eurecat accelera la innovació, elimina la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa
Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org