Una camiseta intel·ligent mesurarà l’estrès dels treballadors i donarà instruccions per evitar-lo.

Barcelona, 31 d’octubre de 2016.- El projecte europeu StayActive desenvolupa a Catalunya una samarreta intel·ligent que, amb el suport d’un guant, controlarà la respiració, el ritme cardíac i les reaccions de la pell per mesurar els nivells d’estrès que pateixen els treballadors i els donarà instruccions per a evitar-lo, basades en pautes saludables com moure’s, fer una pausa o sortir a prendre l’aire.

El disseny del wearable, que està sent desenvolupat pel centre tecnològic Eurecat (membre de TECNIO) en col·laboració amb la firma “RGB Medical”, té l’objectiu de reduir els nivells d’estrès a l’entorn laboral, una patologia de tipus psicosocial que es calcula que afecta, juntament amb depressió o ansietat, al 30 per cent dels treballadors de la Unió Europea, on està considerat el quart problema de salut més acusat.

El wearable controlarà la respiració, el ritme cardíac i les reaccions de la pell de les persones que treballen a fàbriques i oficines

El projecte, que està liderat per l’empresa TEAMNET i que compta amb la implicació de sis socis de quatre països europeus, serà capaç, de realitzar un complet electrocardiograma, fer una pletismografia del ritme respiratori i un mesurament de la conductivitat i de la temperatura de la pell, mitjançant la integració d’un sistema de sensors tèxtils i impresos. El guant és especialment important a l’hora de poder mesurar aquests darrers indicadors, ja que els dits són la part del cos on es pot monitoritzar millor la resposta galvànica de la pell.

El dispositiu serà totalment ergonòmic i confortable per a l’usuari en no contenir parts rígides de cap tipus, donat que tots els circuits i els sensors que l’integraran són tèxtils o impresos amb tintes conductores.

Aixeca’t, surt a prendre l’aire i torna a treballar en 5 minuts són exemples de les indicacions que rebrà l’usuari

Instruccions a mida del treballador

Segons subratlla el director general de Negoci d’Eurecat, Miquel Rey, “el més interessant de tot serà que un cop monitoritzades aquestes constants i informades hi haurà un sistema que serà capaç de donar directrius a l’usuari, perquè eviti aquella situació d’estrès imminent i posi solució amb alguna pauta saludable”.

Així, “instruccions com fes una pausa de 5 minuts, fes un passeig, ves a beure aigua, aixeca’t i estira el teu cos, fes un mos i torna d’aquí 10 minuts o surt a prendre l’aire podrien ser missatges que l’usuari rebria en el moment en què el dispositiu detecta un risc real de patir una situació estressant a la feina”, remarca el responsable d’Eurecat.

Innovació a prop de mercat

StayActive serà una combinació de sensors portàtils nous, un sistema de monitorització fisiològica i un motor de joc de bioretroalimentació a través d’una interfície d’usuari final que serà integrada en una plataforma mòbil. Per tant, després que el projecte hagi arribat a la seva fi, el sistema podrà ser ofert com un producte en el mercat internacional

El projecte és un dels que a Europa es dediquen als AAL (Ambient Assisted Living) i que busquen millorar les condicions de vida en entorns assistits, en aquest cas orientat a oferir un recolzament pràctic enfocat a millorar la complexa relació entre la salut i el treball.

El 2010, la Comissió Europea va informar que el cost de l’estrès relacionat amb el treball a Europa va ser de 20.000 milions d’euros anuals. D’altra banda, alguns estudis van assenyalar que entre el 50 i el 60 per cent de tots els dies de treball perduts estan vinculats a l’estrès relacionat amb el treball.

Per ampliar la informació o sol·licitar entrevistes, podeu contactar amb el Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630425169.

 

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de TECNIO), aplega l’experiència de més de 550 professionals que generen un volum d’ingressos de 36 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró i Reus i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que proporciona Eurecat accelera la innovació, elimina la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa
Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org