Barcelona, 12 de gener de 2017.- Protegir la privacitat a Internet cedint les dades personals a un gestor acreditat i evitar que el transvasament d’informació entre empreses comporti un risc d’exposició per a l’usuari. Aquesta és una de les solucions que aporta el projecte europeu TYPES, coordinat pel centre tecnològic Eurecat (membre de TECNIO), i que ha impulsat eines i tecnologies que obren la porta a un nou paradigma de publicitat a la xarxa, més transparent i respectuós.

En concret, els experts proposen que les dades personals dels internautes estiguin en mans d’un intermediari acreditat de la seva elecció, anomenat Data Broker, que actuaria com a garant de la privacitat dels usuaris i s’encarregaria d’aportar només les dades imprescindibles en cada moment. En aquest sentit, un equip internacional liderat per Eurecat treballa des de fa més d’un any en un software que permetrà als Data Brokers gestionar adequadament el perfil dels internautes.

Eurecat desenvolupa un programa que permet preservar la privacitat a Internet a través d’un gestor acreditat.

Carlos Castillo, director d’Investigació de Data Science d’Eurecat, assegura que “les violacions de privacitat” que actualment es deriven de la publicitat a Internet “són totalment innecessàries” i es mostra convençut que aquesta manera de fer “anirà a la baixa”.

Sara Hajian, investigadora principal del projecte a Eurecat, explica que TYPES suposarà el primer pas per “donar el control a l’usuari sobre la informació que vol compartir a la xarxa” a través de la figura del Data Broker. “Estem parlant d’un gestor de confiança, com una associació d’usuaris, que tindrà totes les nostres dades i filtrarà només les que siguin necessàries en cada moment i per a cada servei”.

El projecte TYPES, coordinat per Eurecat, obre la porta a un nou paradigma de publicitat a la xarxa, més transparent i respectuós.

En paraules d’Hajian, aquest procediment permetrà acabar amb “el tràfic de dades personals” entre empreses privades d’Internet, com les xarxes socials, que actualment “tenen una informació que no necessiten”. “La publicitat a Internet es pot fer d’una altra manera”, conclou l’experta.

En el marc del projecte TYPES la Unitat de Data Science d’Eurecat també ha desenvolupat tecnologies específiques d’anonimització de dades personals i de detecció de discriminació algorítmica que permetran a les empreses adaptar-se a la nova legislació europea en matèria de protecció de dades de caràcter personal, que està previst que entri en vigor al maig de 2018 i ressalta la necessitat de l’anonimització de la informació sobre els internautes. Aquesta tecnologia també facilitarà el dret dels usuaris a rebre explicacions en cas de discriminació algorítmica.

A banda, i amb la voluntat de donar a l’usuari més control sobre les seves dades, el proyecto TYPES ha desenvolupat eines per conèixer-ne el seu valor real, com una aplicació gratuïta creada per la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M) que permet saber quant valen les dades que els usuaris comparteixen a Facebook.

La nova llei de protecció de dades, que entrarà en vigor l’any vinent, ressalta la necessitat d’anonimitzar les dades dels internautes.

TYPES, que finalitzarà l’octubre de 2017, també crearà eines per protegir activament la privacitat dels usuaris, com un complement per a navegadors d’Internet per protegir les dades dels navegants. A banda, el investigadors treballen en eines per detectar la violació de la privacitat a Internet, com una base de dades oberta on es podran identificar llocs web que no compleixin uns mínims requisits en matèria de protecció de dades.

El projecte TYPES, que té un cost de 4,6 milions d’euros, s’ha finançat amb 3.992.663 euros de la Comissió Europea en el marc del programa Horizon 2020. A banda d’Eurecat en el projecte hi participa l’institut Imdea Networks, la Universitat Oberta d’Israel, la Universitat Carlos III de Madrid; les empreses NEC, Wedia, Upcom i Telefònica; l’Associació Espanyola d’Usuaris d’Internet i l’associació IAB Europe.

Teniu a la vostra disposició els experts d’Eurecat per ampliar tots els detalls que vulgueu sobre el projecte i també sobre la protecció de la privacitat a Internet.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 550 professionals que generen un volum d’ingressos de 42 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa
Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org