Impressió Funcional i Dispositius Integrats
La Unitat de Impressió Funcional i Dispositius Integrats Eurecat és un àrea especialitzada en formulació i deposició de materials, electrònica impresa i electrònica convencional. L’àrea aporta funcionalitat a superfícies rígides i flexibles i també a objectes a través de:
Experiència
Formulació i deposició de tintes funcionals.
Tecnologia electroluminiscent (EL).
Mòduls fotovoltaics orgànics (OPV).
Dispositius LED híbrids (HYLED).
Impressió de circuits electrònics.
Electrònica elàstica.
Injecció i termoconformació d’electrònica impresa (IME).
Impressió de sensors.
Tecnologia RFID/NFC.
Disseny de nous dispositius electrònics i prototipatge.
Desenvolupament de sistemes d’internet de les coses (IoT).
Redisseny i millora de dispositius electrònics.
Serveis
Assessorament tècnic. Estat de l’art.
Estudi de viabilitat tècnica.
Acompanyament a la industrialització.
Formació especialitzada.
Projectes publicoprivats.
Demostradors.
Prototipatge.
Presèries i escala industrial.
Línies de recerca
Smart Engineering
La línia de smart engineering & sensors, dins de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices d’Eurecat, té com a missió la innovació, el disseny i el desenvolupament de noves aplicacions que inclouen la integració electrònica en tot tipus de dispositius intel·ligents.
Els dispositius intel·ligents desenvolupats per la línia de Smart Engineering & Sensors són interactius, estan comunicats entre ells o bé amb la internet de les coses (IoT), i integren l’electrònica que permet aquesta comunicació, així com les aplicacions particulars que desenvolupen segons els requeriments dels nostres clients.
El disseny i el desplegament de xarxes de sensors o repetidors, tractament de dades i senyals, així com la comunicació mitjançant l’ús de tecnologies sense fils (Bluetooth Low Energy, Zigbee, Wi-Fi, etc.), juntament amb el redisseny i la millora de dispositius electrònics existents, són també algunes de les nostres capacitats.
Electrònica impresa
L’electrònica impresa (printed electronics) fa referència a la fabricació de components electrònics sobre diferents substrats mitjançant tècniques d’impressió convencionals.
L’avantatge principal de l’electrònica impresa resideix en l’ús de tintes funcionals que permeten imprimir circuits electrònics en un ampli ventall de substrats, en particular els que no són accessibles als circuits tradicionals, com ara plàstics, teixits o paper.
En aquest sentit la línia estratègica de printed electronics dins de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices d’Eurecat és membre de la Associació Europea d’Electrònica Orgànica (OE-A) i està especialitzada en la impressió i el desenvolupament de noves solucions de circuits electrònics, elements actius (inductàncies, díodes), elements passius (resistències, condensadors, antenes) i sensors sobre substrats flexibles mitjançant la impressió de tintes conductores, semiconductores i dielèctriques.
Fotònica impresa
La línia de fotònica forma part de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices i es dedica a la recerca i el desenvolupament de dispositius optoelectrònics impresos. Els dispositius optoelectrònics funcionen gràcies a la interacció entre la llum i l’electricitat. En concret, treballem sobre el següent:
Cel·les solars (OPV) on la llum provinent del sol es transforma en electricitat. Els díodes estan formats per multicapes de materials inorgànics i orgànics.
Díodes electroluminescents inorgànics (EL) on l’electricitat es transforma en llum. També es tracta d’un sistema multicapa format per materials inorgànics preparats per a diverses tècniques d’impressió com serigrafia o impressió de raig de tinta. La superfície d’il·luminació és plana i pot ser flexible.
Díodes electroluminescents híbrids (HyLED) per transformar l’electricitat en llum. Es tracta d’un tipus de dispositius innovadors on es combinen capes orgàniques emissores de llum amb capes inorgàniques per transportar la càrrega, la qual cosa aporta la versatilitat del component orgànic amb l’estabilitat a l’aire proporcionada per les capes inorgàniques. La superfície d’il·luminació és plana, pot ser flexible i els díodes s’encenen a 3 V i funcionen amb corrent contínua.
Multimèdia
Lightning Cube
Teixit funcional
Wereable Memory Skin Game
SmartEEs RFLEX
Convocatòria per presentar solucions d’electrònica flexible i portàtil
El hub d’acceleració tecnològica SmartEEs2 llança una sèrie d’Open Calls per donar suport a empreses i startups de diferents sectors en la digitalització dels seus negocis i facilitar el seu accés a nous mercats mitjançant la integració de tecnologies d’electrònica flexible i portàtil (FWE, per les seves segles en anglès). Eurecat forma part del consorci d’aquest hub d’innovació, juntament amb 13 altres centres tecnològics de la Unió Europea.
Properes Open Calls:
- 15 de gener del 2021
- 7 de maig del 2021
- 31 d’agost del 2021
Projectes més rellevants
Equip Functional Printed & Embedded Devices
Paul Lacharmoise
Director de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices
Doctor en Física per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona, va investigar semiconductors orgànics en el camp de l’espectroscòpia de molècula única i fotoluminescència de camp similar de nanocristalls orgànics. Posteriorment, es va decantar per la investigació aplicada en el camp de l’electrònica impresa, especialment en els dispositius fotovoltaics i optoelectrònics orgànics.
És coautor de 20 articles revisats en revistes científiques i ha participat en diversos projectes d’investigació en electrònica impresa tant a nivell europeu com espanyol.
Actualment dirigeix la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices d’Eurecat.
Actualitat
Eurecat desenvoluparà materials avançats per construir trens més lleugers i sostenibles
El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte CARBODIN, de l’anglès “Car Body Shells, Doors and Interiors”, que contribuirà a la fabricació de trens de passatgers més lleugers i sostenibles des del punt de vista energètic, mitjançant el desenvolupament de motlles modulars innovadors per a la fabricació de carrosseria i carcasses [...]
Experts aborden les possibilitats dels wearables, que es calcula que creixeran un 10% anual els propers 4 anys
Experts han abordat les creixents possibilitats que ofereixen els teixits intel·ligents i els dispositius electrònics aplicats al sector tèxtil, també coneguts com a wearables, l’ús dels quals es preveu que s’incrementi en més d’un 10 per cent anual els propers quatre anys, en un seminari online organitzat pel centre tecnològic [...]
Eurecat participa en el projecte Smart Labels, una aposta per la fabricació d’etiquetes intel·ligents
El centre tecnològic Eurecat participa en el projecte Smart Labels, el qual aposta per la utilització de noves tecnologies d'impressió per a la fabricació d'etiquetes intel·ligents. Aquest mes d’octubre es va dur a terme la reunió de presentació, que va reunir totes les parts involucrades de forma virtual: dos clústers [...]