Materials Plàstics

La Unitat de Plàstics d’Eurecat és experta en polímers termoplàstics i la seva transformació per millorar i crear components de plàstic per a una àmplia varietat d’indústries. Desenvolupem noves solucions en injecció, extrusió i termoconformació per augmentar el valor de les peces de plàstic.

Experiència

 • Superfícies funcionals del polímer: a través del motlle, la superfície de la peça (tècniques d’etiquetatge de motlles), el tractament superficial amb plasma, etc.

 • IME (electrònica en motlle): combinació d’electrònica impresa en làmines de plàstic amb injecció per obtenir peces de plàstic amb electrònica integrada.

 • Nanotexturitzaciócanvi de les propietats tribològiques del plàstic a través de la texturització de la superfície a nivell micro i nano.

 • Reducció de pes i millora de les característiques de cada peça: combinació de materials reforçats i/o de diversos processos.

 • Peces de qualitat òptica (peces de plàstic òptic): productes plàstics amb característiques òptiques, obtingudes a través de diferents processos.

 • Transformació de materials tècnics: recerca en la transformació de materials tècnics, com ara PEEK, COP, COC, PLA, amb medicaments afegits, etc.

 • Ultrasons: s’utilitza energia per ultrasons per fondre el termoplàstic en el procés d’injecció per obtenir peces microinjectades.

 • Seguiment de processos: ajuda en el desenvolupament de nous algoritmes per predir la qualitat de la peça a partir de dades de processos (dades del sensor de motlle i dades de processos de màquina).

 • Assistència tècnica: empreses de suport en processos d’emmotllament per injecció i extrusió.

Serveis

sobreemmotllament eurecat

Sobreemmotllament (overmoulding)

 • Sobreemmotllament tèxtil d’interiors (peces de porta, quadre de comandament).

 • Elements decoratius per a la indústria de la moda.

 • Decoració superficial mitjançant insercions termoconformades.

 • Decoració superficial d’envasos mitjançant sobreemmotllament de pel·lícules.

 • Peces de plàstic amb dispositius electrònics integrats, aplicació en HMI i sensors.

nanotexturitzacio eurecat

Nanotexturització

 • Modificar les propietats tribològiques de les superfícies plàstiques mitjançant la textura de la superfície a nivell micro i nano.

 • Ús de pel·lícules plàstiques nanotexturitzades.

nous processos eurecat

Nous processos per a parts estructurals

 • SEBIT (tecnologia d’injecció de bufat d’extrusió de succió). Combinació de l’emmotllament per injecció de bufat i extrusió de succió en un sol procés per obtenir peces estructurals.

 • StructLight. Sobreemmotllament de làmines compostes, termoconformació en el mateix procés. Per obtenir parts estructurals.

 • Tubs estructurals / reforços (recerca en curs). Combinació de tubs d’extrusió amb làmines compostes termoconformades per obtenir tubs reforçats.

Planta de processament de plàstics

Un referent internacional per a la transformació plàstica

Eurecat disposa de la planta de processament de plàstics més gran del sud d’Europa, amb noves tecnologies per a la transformació plàstica. Aquesta planta ofereix R+D per a la industrialització, proves i fabricació de presèries.

A Cerdanyola del Vallès (Barcelona), Eurecat té la planta pilot més gran per a noves tecnologies de transformació plàstica del sud d’Europa. Hi ha disponible una gamma completa de màquines d’injecció, des de 15 tones fins a 1.500 tones de força de tancament.

La injecció de plàstic, juntament amb altres processos de modelatge de polímers, continua sent el procés industrial més important per a la replicació de peces, gràcies a la gran llibertat geomètrica que proporciona i als baixos costos dels grans volums de producció.

En l’àmbit nacional i internacional, Eurecat és un conegut especialista d’aquests processos, que ha anat evolucionant i adaptant-se gradualment amb el pas dels anys, la qual cosa ha donat lloc a famílies diferents, com ara injecció multicomponent, injecció de gas assistida per injecció (GAIM), modelat de compressió per injecció, decoració en motlle (IMD), etc.

En tots aquests processos, Eurecat ofereix experiència en la indústria i coneixements tècnics i d’R+D per a la industrialització, l’assaig i la fabricació de presèries.

Multimèdia

PREVIEW

OPTintegral

Projectes més rellevants

Preview Eurecat

Preview

Sistema Predictiu Avançat (APS, per les seves sigles en anglès) per millorar els processos d’injecció de plàstics i reduir el temps de configuració de la línia de producció, estalviar energia  i incrementar la productivitat.

OPTintegral Eurecat

Optintegral

Tecnologia de fabricació híbrida en motlle per a pantalles LED que permet rebaixar-ne el cost en un 40 per cent i reduir a la meitat les emissions contaminants durant el procés de fabricació.

Optogenerapy Eurecat

Optogenerapy

Desenvolupament d’implants de teràpia cel·lular optogenètica mitjançant electrònica impresa amb materials biocompatibles per administrar dosis de proteïnes terapèutiques a pacients amb esclerosi múltiple.

Equip Materials Plàstics

Enric Fontdecaba Eurecat

Enric Fontdecaba

Director de la Unitat de Materials Plàstics d’Eurecat

És enginyer de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i  també Diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat Oberta de Catalunya. La seva formació es completa amb un Doctorat en Arquitectura de Computadors per la Universitat Politècnica de Catalunya. Realitzà la tesi en mètodes numèrics d’optimització sobre plataformes massivament paral·leles per al disseny de superfícies òptiques complexes.

Durant 20 anys ha estat vinculat a la indústria de l’òptica, 10 anys en recerca i innovació per al desenvolupament de nous productes en el sector oftàlmic i 10 anys en la direcció d’operacions.

Actualitat

Nous bioplàstics biodegradables a partir de residus agroalimentaris per a aplicacions mèdiques d’alt valor afegit

El projecte PHASAL crearà nous bioplàstics biodegradables a partir de residus agroalimentaris per a aplicacions mèdiques, com pegats transdèrmics i equips de sutura, que minimitzaran el seu impacte ambiental. En concret, es desenvoluparan nous graus de plàstics biodegradables (PHA) obtinguts de la valorització de residus orgànics, de forma que [...]

Obren la porta a la producció en cadena de dispositius electrònics impresos mitjançant tecnologia plastrònica

El projecte MADRAS, coordinat pel centre tecnològic Eurecat, ha impulsat la producció en cadena de dispositius electrònics impresos incorporats en peça plàstica mitjançant tecnologia d’in-mold electronics, també coneguda com a plastrònica, que contribueix a reduir costos i a disminuir l’impacte ambiental, per a la seva aplicació en sectors com [...]