Àrea de Sostenibilitat
Residus, energia i impacte ambiental
Activitats d’R+D+i i de validació de tecnologia per potenciar la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses
Eurecat aporta coneixement i experiència al desenvolupament i millora de processos per a la gestió, reutilització i minimització de residus, l’avaluació i selecció de sistemes elèctrics i tèrmics més eficients i el disseny i validació de cel·les i bateries per a vehicles elèctrics.
Oferim serveis de caracterització, simulació i modelització en els àmbits de residus, energia i bateries per fer-ne l’avaluació i l’optimització. Dirigim estudis per a la validació i escalat experimental de processos químics, físics i biològics, el test d’equips i tecnologies i l’avaluació de l’impacte ambiental i socioeconòmic de processos o productes.
Implementem models d’economia circular al centre de tots els nostres serveis. Aquestes capacitats ens permeten oferir solucions a empreses del sector del disseny de productes, construcció i automoció, entre d’altres, que vulguin avançar cap a una millora energètica dels seus productes o processos i reduir-ne l’impacte ambiental.
Línies de recerca
Residus i economia circular
- Optimització de processos per a la minimització dels residus.
- Optimització de l’eficiència de l’ús de recursos en processos industrials.
- Desenvolupament i implementació solucions multi-R per optimitzar el valor de la gestió de residus.
- Recuperació de productes de valor afegit (metalls, escòries, ferralla i biorefinieria).
- Implementació de la valorització energètica de residus complexos i perillosos amb una perspectiva de residu 0 mitjançant piròlisi o gasificació.
- Desenvolupament de processos de carbonatació accelerada per a la descarbonització de les indústries.
- Identificació i implementació de noves estratègies de simbiosi industrial.
Energia elèctrica i tèrmica
- Disseny i desenvolupament de sistemes per a la hibridació de tecnologies energètiques.
- Solucions per a la predicció de la generació energètica d’instal·lacions renovables.
- Supervisió i manteniment predictiu d’equips i sistemes elèctrics.
- Avaluació d’estratègies per a la descarbonització de les indústries.
- Desenvolupament de solucions per a la recuperació de calor i valorització energètica (waste-to-energy).
- Desenvolupament de sistemes d’assecatge mitjançant l’evaporació solar avançada (ASE).
- Desenvolupament d’estratègies de control i de manteniment per a equips i processos energètics.
- Integració del vector energia per a una edificació sostenible: solucions passives (envolupant) i d’infraestructura per a l’augment de l’eficiència energètica.
Mobilitat elèctrica i sistemes d’emmagatzematge d’energia
- Avaluació preliminar per a la comparació i selecció de químiques, cel·les i propostes de configuració de sistemes d’emmagatzematge d’energia.
- Modelatge i simulació de bateries per a la identificació de paràmetres i algorismes per a l’estat de càrrega (SOC) i l’estat de salut (SOH).
- Desenvolupament i validació de cel·les i bateries, incloent-hi proves de curtcircuit, seguretat, capacitat, potència, tèrmiques i càrrega/descàrrega.
- Muntatge de prototips de bateries.
- Desenvolupament i optimització de l’etapa de fi de vida: caracterització i classificació per a una segona vida, recuperació, desmantellament i reciclatge.
Impacte sostenible
- Avaluació i projecció del guany ambiental, econòmic i social de productes, processos i empreses.
- Implementació de models d’economia circular en relació amb l’energia i gestió de recursos (matèries primeres, subproductes i residus).
- Suport a l’ecodisseny i disseny circular (DfC).
- Desenvolupament d’indicadors i eines per a la quantificació i comunicació de l’impacte ambiental.
- Suport a polítiques de descarbonització i responsabilitat social corporativa (RSC).
- Desenvolupament i implementació de metodologies per determinar l’impacte de la sostenibilitat: anàlisi del cicle de vida (ACV), anàlisi del cicle de vida social (S-ACV), anàlisi del cicle de costos (ACC), impacte en la biodiversitat, petjada hídrica (HH) i de carboni (HdC).
- Desenvolupament i implementació de metodologies d’impacte socioeconòmic: driver-pressure-state-impact-response (DPSIR) i hybrid fulfilment impact matrix (HFIM).
Serveis
Caracterització i anàlisi tecnològica
- Caracterització fisicoquímica de corrents de procés i residus.
- Caracterització de fonts energètiques elèctriques i tèrmiques.
- Caracterització tèrmica d’elements constructius.
- Anàlisi i selecció de tecnologies i solucions en els àmbits de residus, energia i bateries.
Simulació i optimització de processos
- Modelització i especiació química de corrents residuals.
- Simulacions energètiques d’instal·lacions i tecnologies energètiques, tant elèctriques com tèrmiques mitjançant PVGIS, TRNSYS i MATLAB.
- Suport a la rehabilitació energètica d’edificis i caracterització d’aïllaments.
- Modelatge del comportament i estat de bateries i sistemes d’emmagatzematge d’energia.
Validació i escalat experimental
- Processos físics, químics i biològics per a la separació i valorització de residus.
- Reciclatge químic i tèrmic de corrents residuals.
- Test d’equips i tecnologies energètiques en l’àmbit experimental: plaques fotovoltaiques, inversors, bateries, càrregues elèctriques.
- Emulació i validació de fonts de calor i estratègies de recuperació de calor.
- Estudis per a l’impacte socioeconòmic de processos.
Sectors representatius
OCA-WAS, l’organisme de control d’Eurecat acreditat segons la norma UNE-EN ISO/IEC 17020 a l’àmbit d’accidents greus
Eurecat posa al servei de les empreses l’organisme de control OCA-WAS per donar suport a l’activitat professional de les empreses a través de l’evaluació d’informes de seguretat (IS) i informes d’Anàlisi Quantativa de Risc (AQR).
Disposem dels mitjans tècnics necessaris per prevenir accidents amb substàncies perilloses limitant així les seves conseqüències sobre la salut humana i el medi ambient.
Contacte
Frederic Clarens Blanco
Director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental
Doctor en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i llicenciat en Química per la Universitat de Barcelona (UB). Ha participat en projectes relacionats amb la implementació de pràctiques d’economia circular i anàlisi de l’impacte de la sostenibilitat en una varietat de sectors industrials com ara el sector químic, mineria, agroalimentari, automoció, materials metàl·lics i polimèrics, així com en tecnologies i processos per al tractament d’aigües, valorització de residus i descarbonització de les indústries.
- Tel. +34 618 53 85 96
- frederic.clarens@eurecat.org
Projectes destacats
Solucions tecnològiques per reduir el CO2 a l’atmosfera, el consum d’energia primària i la dependència europea d’importar energia de l’estranger.
Desenvolupament de noves tècniques per a la reutilització i el reciclatge de bateries d’ió liti procedents de vehicles elèctrics.
Valorització de la fracció fina i de les arenes de fosa fèrria en la producció de rajoles ceràmiques.
Nou procés de mineria de salmorres modular i multimineral (MMBMP) per a la recuperació de metalls i minerals d’alt valor.
Multimèdia
Notícies
Assagen l’ús de residus agroalimentaris per a la producció de biometà per al sector del transport
El centre tecnològic Eurecat participa en el projecte europeu Life Chandelier, que assajarà l'ús de residus agroalimentaris per a [...]
BATTECH innova per al reciclatge i l’economia circular de les bateries elèctriques
BATTECH, la unitat conjunta de recerca formada pel centre tecnològic Eurecat i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya [...]
Eurecat lidera tres projectes europeus que invertiran vuit milions d’euros per impulsar nous components d’acer d’alta resistència per a l’automoció i l’energia eòlica
El centre tecnològic Eurecat lidera tres projectes europeus que, amb un pressupost total de 8,2 milions d’euros, impulsen noves [...]
Presenten un nou dispositiu que recupera les emissions de CO2 de la indústria per fabricar productes químics més sostenibles
El projecte europeu de química sostenible SunCoChem, coordinat per la Unitat de Tecnologia Química del centre tecnològic Eurecat, ha [...]
Montse Vilaseca: “l’automoció, l’aeronàutica, l’energia, la salut, la construcció i la indústria electrònica, entre els sectors on hi ha més potencial per avançar en termes d’innovació en materials”
Identificar les necessitats de mercat i les oportunitats en el sector, investigar les tendències emergents i detectar els desafiaments [...]
Eurecat desenvolupa nous processos de filtració per a l’estalvi d’aigua i recursos a la indústria
El centre tecnològic Eurecat ha desenvolupat un nou procés basat en tecnologies de membrana per tractar els efluents líquids [...]