El projecte europeu Möbius, coordinat pel centre tecnològic Eurecat, ha començat a assajar eines i tecnologies per fomentar la lectura en un entorn digital, a partir d’una nova experiència immersiva, interactiva i multiplataforma que modernitzi el format de llibre tradicional i aprofiti el potencial dels prosumidors, alhora que explora nous models de negoci per al sector editorial que contribueixin a la seva renovació i afegeixin valor en els processos de publicació.

Amb aquesta finalitat, el projecte Möbius oferirà als amants de la literatura, als editors, als autors i als lectors eines capdavanteres per al camp editorial, com una aplicació web que busca transformar les històries en experiències immersives i una aplicació mòbil que permetrà al lector gaudir del llibre amb àudio 3D i visualitzacions. També incorporarà un kit d’eines d’intel·ligència artificial pels prosumidors, és a dir, productors i consumidors, que aportarà analítica de dades sobre les últimes  tendències que demanen els lectors, com ara els títols publicats o els gèneres més populars, un aspecte considerat clau per a la transformació del sector.  

Les eines desenvolupades dins del projecte Möbius permetran la producció de noves experiències cross-media de llibres immersius i interactius amb mitjans digitals que integren una versió online amb capacitat d’interacció social, un audiollibre amb àudio 3D i reproducció binaural per afavorir la immersió, així com contingut audiovisual basat en els elements artístics del llibre.

En el futur, “llegir un llibre serà una experiència multimèdia on l’àudio immersiu jugarà un paper molt important, com es pot intuir veient el gran creixement de la indústria de l’audiollibre”, explica el director de la Unitat de Tecnologies Multimèdia del centre tecnològic Eurecat, Adan Garriga.

D’altra banda, com explica l’investigador de la Unitat de Data Science and Big Data Analytics d’Eurecat, David Laniado, “els lectors es solen considerar només en un rol passiu de consumidors, però no sempre és així, com demostren, per exemple, les comunitats de fan fiction que creen continguts nous al voltant d’obres existents”.

D’acord amb la coordinadora de projectes europeus d’Eurecat i coordinadora del projecte Möbius, Rosa Maria Araujo, “aquestes innovacions obren un món d’oportunitats per als lectors i per als escriptors, que podran gaudir de llibres més accessibles, variats i dinàmics”, atès que “la tecnologia es posa al servei de la creativitat i el coneixement, per poder ampliar els nostres horitzons literaris i culturals, ajudant a submergir-nos en les històries que consumim”.

“La indústria del llibre s’ha d’adaptar a la forma de llegir i escriure en el segle XXI, i per tant, revisar les seves cadenes de valor tradicionals per generar nous models de negoci, dissenyar noves experiències immersives i aprofitar el potencial dels prosumidors en els processos d’innovació per garantir productes centrats en l’usuari”, afegeix.

Eurecat i Mobile World Capital Barcelona són dos d’un total d’onze socis europeus que formen el consorci del projecte Möbius finançat pel programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea. Els socis estan ubicats a Espanya, Itàlia, Alemanya i Bèlgica i provenen de diferents sectors com la indústria editorial, la tecnologia, les ciències socials, les innovacions socials o l’art. En concret, es tracta d’IMEC, DEN Institute, European Network of Living Labs, Fédération des Éditeurs Européens i KU Leuven (Bèlgica), IN2 Digital Innovations, MVB Marketing i Kunstkraftwerk Leipzig (Alemanya) i Bookabook (Itàlia).