Daniel AltimirasSeguir treballant en l’impuls de la innovació tecnològica orientada al creixement i a l’impacte en la competitivitat de l’empresa i el benestar de la societat, en una època marcada per grans reptes econòmics, socials i mediambientals i continuar fent d’Eurecat un referent en la transferència de tecnologia, amb la finalitat d’arrelar la indústria al territori i generar ocupació de qualitat. Aquesta és la filosofia que emmarca el relleu en la Presidència d’Eurecat, que és des de fa vuit anys l’aliat del teixit econòmic i social català per competir en un mercat global exigent, on és important ser fort en tecnologia i innovació, un punt on ha estat clau l’empremta del meu predecessor Xavier Torra, que ha assolit un gran èxit en la consolidació d’Eurecat com a centre tecnològic de referència a Catalunya i a nivell estatal i europeu.

Per avançar en aquest horitzó, des del compromís amb les persones, la innovació i la indústria, tot l’equip seguirem pensant intensament en noves maneres d’innovar i de fer les coses més bé, per millorar la sobirania tecnològica i industrial, juntament amb tot l’ecosistema d’innovació. Volem ser cada vegada més el referent en R+D+I per a les empreses, esdevenint el seu departament d’R+D extern, així com de les administracions públiques. Amb aquest propòsit, continuarem també aprofundint en els pilars estratègics i diferencials d’Eurecat, que són l’aposta pel talent, la integració de tecnologies i disciplines, la capil·laritat territorial i la proximitat, i les aliances amb altres agents de l’ecosistema d’innovació, a més de promoure una governança participativa i pròxima als interessos i demandes empresarials i socials.

Des del punt de vista global, estem immersos en una important transformació que implica canvis en els models de negoci i en la capacitat de les empreses i de la societat de generar valor i ser sostenibles, on la tecnologia i la innovació tenen un paper cabdal. Des d’aquest angle, Eurecat ofereix a les empreses solucions on la hibridació de tecnologies és clau per afrontar els nous reptes. Som un equip de més de 750 professionals que donem servei a més de 2.000 empreses, a les que ajudem a optimitzar els seus processos de producció, a millorar els seus productes i a crear-ne de nous. En aquest sentit, generem un volum d’ingressos superior als 55 milions d’euros anuals, si bé el més important és el valor que generem per a les empreses. A més, participem a 200 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i comptem amb 181 patents i 10 spin-off.

Tots aquests coneixements els dediquem a aportar innovació tecnològica a l’empresa, a partir de capacitats capdavanteres en les àrees industrial, digital, biotecnològica i en sostenibilitat, amb especial atenció als efectes del canvi climàtic. I així ho acrediten la selecció de temes que recollim en aquest newsletter, que van des de la recent presentació a Eurecat Cerdanyola del programa de Formació d’Oferta en Àrees Prioritàries impulsat pel SOC per part del president de la Generalitat fins a la inauguració del 3Digital Manufacturing Lab (3DML), un nou espai de col·laboració per impulsar les tecnologies de fabricació digital i la impressió 3D a Girona.

També trobareu informacions sobre la startup Dipneo, que desenvoluparà i comercialitzarà un dispositiu mèdic autònom per facilitar la supervivència davant d’una parada cardiorespiratòria; el projecte que Cyclo-Vidre, enfocat a l’economia circular, i sobre la celebració de l’AI & Big Data Congress i del Forum TurisTIC. Altres continguts parlen del consorci Bioresilmed per fomentar la bioeconomia i la resiliència climàtica, l’assaig d’un sistema de transport de materials amb drons per a l’automoció, l’impuls a la producció en cadena de dispositius electrònics impresos mitjançant plastrònica i la consolidació del lideratge del Centre de Ciències Òmiques en el seu camp d’especialització.

Daniel Altimiras
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya