El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) participa en el desenvolupament tècnic i funcional d’un robot que, mitjançant intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic, permet la teleassistència robotitzada a persones grans que viuen soles, per part de familiars i de personal d’atenció domiciliaria i mèdica.

El robot, que està basat en la plataforma robòtica Giraff, mesura 160 centímetres i pesa uns 15Kg i té un disseny modular format per una pantalla de vídeo a la part superior i ajustable a l’alçada de l’usuari i un petit ordinador a la part inferior, així com unes rodes que li permeten desplaçar-se amb autonomia per la casa.

“L’objectiu és acostar la tecnologia a l’atenció domiciliària per tal de millorar la qualitat de vida, la seguretat i la independència de l’usuari”, explica el responsable d’innovació de la Unitat d’eHealth d’Eurecat, David Marí.

El cuidador virtual utilitza sensors instal·lats a l’habitatge i processats per un ordinador connectat per analitzar l’estat i el comportament de l’usuari, detectar situacions de risc i emetre alertes, així com per enviar recordatoris i propostes per al compliment de la dieta i de la medicació.

D’acord amb el director de la Unitat d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles, “la monitorització i les capacitats de processament avançades proporcionades a objectes quotidians permeten a Giraff dirigir-se a l’usuari amb propostes personalitzades que incentiven la pràctica d’activitats cognitives, físiques i socials”.

El centre tecnològic Eurecat ha coordinat les especificacions tècniques del sistema  i ha col·laborat en la creació de l’assistent virtual que dirigeix el robot i de la infraestructura d’emmagatzematge al núvol sobre la qual se sustenta el sistema.

La innovació s’emmarca dins del projecte europeu MoveCare, que a banda de la plataforma robòtica Giraff, integra també una comunitat virtual que promou la socialització de la gent gran que viu sola amb altres usuaris, amb personal mèdic i sanitari i amb la familia.

MoveCare està finançat pel programa de Recerca i Innovació Horizon 2020 de la Unió Europea, i compta amb la participació de 14 socis d’Espanya, Itàlia, França, Regne Unit, Suècia, Xipre i Eslovènia i finalitzarà a finals de 2019.