El centre tecnològic Eurecat lidera el projecte europeu SELFY, que desenvoluparà un conjunt d’eines d’autoavaluació i d’autoprotecció, amb l’objectiu de millorar la seguretat i la resiliència dels sistemes de mobilitat autònoma connectada cooperativa (CCAM), davant de possibles ciberatacs i accions malicioses, en un context en el qual es preveu que, aproximadament, 50 milions d’automòbils connectats i autònoms estiguin en circulació cap al 2026 a tota Europa.
En aquesta línia, el projecte vol esdevenir el principal proveïdor d’eines adaptables als diversos fabricants per a la gestió de dades de confiança, per a una percepció col·laborativa, així com per a la preservació de la seguretat, l’autoreparació i l’autogestió en el sector.
D’acord amb el director d’IT&OT Security del centre tecnològic Eurecat, Juan Caubet, la finalitat és que les noves eines “es puguin implementar fàcilment, per proporcionar autoconsciència, autoresiliència i confiança a l’usuari final, i donar resposta a la normativa europea que exigeix certificats de ciberseguretat per aquest tipus de vehicles”.
El projecte SELFY “respon als riscos i amenaces emergents que requereixen una solució global, descentralitzada i col·laborativa, funcional entre els actius estàtics i mòbils i els actors de l’ecosistema CCAM”, destaca el coordinador tècnic del projecte i investigador d’IT&OT Security d’Eurecat, Victor Jiménez.
Per dur-ho endavant, el consorci del projecte SELFY abordarà el tipus de dades a generar i a recopilar, així com el seu monitoratge; el processament avançat de les dades per a la detecció de possibles amenaces; el desenvolupament de noves eines per augmentar la capacitat d’adaptar-se i respondre a les ciberamenaces reduint-ne l’impacte, i l’acceptació i l’adopció de serveis i solucions en aquest àmbit. Les eines SELFY serviran per garantir la privacitat, la confidencialitat i la integritat, així com per millorar l’accessibilitat, en l’entorn CCAM col·laboratiu.
Les eines desenvolupades pel projecte es validaran primer amb simulació i en un entorn de laboratori i, posteriorment, es construiran tres escenaris en entorns reals i controlats per demostrar el rendiment i la utilitat de les eines en un entorn col·laboratiu i cooperatiu.
El consorci del projecte SELFY, liderat per Eurecat, està format per socis de 8 països diferents incloent-hi Espanya amb Eurecat, Tecnalia, AEVAC, Ficosa i Applus Idiada; França amb CEA, CANON i YoGOKO; Alemanya amb la universitat Technische Hochschule Ingolstadt; Àustria amb Virtual Vehicle i City of Viena; Països Baixos amb Eindoven University of Technology; Japó amb Okayama University; Austràlia amb RMIT University, i Turquia amb FEV.