Xavier Torra, President Eurecat

La recuperació de metalls i minerals crítics en el marc de l’economia circular, juntament amb la intel·ligència artificial i les tecnologies entorn del metavers acceleraran el seu pes específic a partir de 2023, així com la captura de diòxid de carboni de l’atmosfera i la innovació en el camp de les bateries, tots ells àmbits on Eurecat desenvolupa projectes d’alt valor tecnològic, amb un gran potencial per a les pimes i les grans empreses del sector.

Des del punt de vista de les tecnologies en l’àrea de biotecnologia, els avenços en el camp de la tecnologia alimentària potenciaran el creixement dels aliments amb contingut proteic innovador. En paral·lel, tecnologies com la fermentació i l’agricultura de precisió i les tècniques d’hibridació genètica gaudiran d’un protagonisme significatiu.

Des d’un angle estratègic, es tracta de línies tecnològiques on la hibridació de tecnologies és fonamental per apropar eines i solucions que ens permetin afrontar els nous reptes, tant a nivell social com empresarial, derivats de l’actual període d’incertesa.

Trobareu tots els detalls ampliats en el newsletter, on també podreu llegir un article a l’apartat “Per reflexionar” centrat en els desafiaments que va marcar la COP27. En el reportatge d’aquest mes, us parlem de la integració de l’electrònica i els materials plàstics per generar nous productes d’alt valor afegit més sostenibles, amb pes reduït, sensors integrats i prestacions avançades, a una planta que tenim a la nostra seu de Cerdanyola del Vallès i que fabrica aquestes peces amb una tecnologia capdavantera coneguda com a plastrònica.

En el capítol dedicat a l’entrevista, us compartim un projecte molt innovador que hem desenvolupat amb el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, per a la creació d’una plataforma de formació a distància.

Completen els continguts els avenços de la Red TecnomiFood, liderada per Eurecat, que ha generat un model de recerca col·laborativa pioner a Europa per potenciar les tecnologies òmiques a la indústria; l’inici del projecte SUR3D per desenvolupar un material biodegradable amb taps de suro reciclats per a impressió 3D, i noves solucions de mobilitat intel·ligent, en el marc del consorci europeu Ride2Rail.

També us apropem els detalls d’un projecte coordinat per Laboratorios Ordesa, que investigarà i desenvoluparà noves fonts de proteïna que serveixin d’alternativa a les tradicionals d’origen animal i la col·laboració amb l’entitat social Solidança, que ha permès ecodissenyar un contenidor per a la recollida de roba que contribueix a augmentar la circularitat del sector tèxtil.

La incorporació d’Eurecat a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents és una altra de les novetats que us compartim en aquest primer newsletter de l’any, on us anirem explicant les innovacions que anem assolint, mitjançant solucions tecnològiques més sostenibles i adequades a cada empresa, en un context on innovar no només marca la diferència, sinó que mira cap a l’audàcia per trobar horitzons d’èxit.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya