Quin paper tenen els centres tecnològics en la transició verda i digital? Com poden contribuir a fer possible que aquesta transformació impacti positivament en la competitivitat de les empreses, però a l’hora reduïm els efectes del canvi climàtic en el planeta, i en el benestar de les persones? Aquesta i altres qüestions clau sobre el rol que els centres tecnològics tenim en la implementació de solucions innovadores orientades a impulsar el progrés econòmic i social han vertebrat la Conferència Anual de l’Associació Europea d’Organitzacions de Recerca i Tecnologia (EARTO), que aplega 150.000 investigadors i enginyers de més de 20 països altament qualificats que gestionem una àmplia gamma d’infraestructures d’innovació.

La conferència, que ha tingut lloc a Barcelona i que enguany hem tingut el privilegi d’organitzar, ha reunit més de 200 participants de tots els agents i institucions d’R+I de la Unió Europea i ha generat reflexions i propostes molt interessants al voltant de l’impacte dels centres tecnològics en un moment decisiu, marcat per grans desafiaments a nivell europeu i mundial.

Des d’Eurecat, estem convençuts que dinamitzant la gran transformació verda i digital que estem vivint contribuïm tant al desenvolupament tecnològic de les nostres indústries, com a la millora de la qualitat de vida de la nostra societat. Treballem conjuntament amb les empreses per trobar solucions a les seves necessitats i als reptes que els ODS plantegen. Posem les nostres infraestructures tecnològiques a l’abast de les pimes perquè puguin accedir a noves tecnologies i innovar amb èxit. Així ho reflecteix també un estudi presentat durant l’esdeveniment, per part de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), sobre la contribució que els centres tecnològics fem a la recuperació socioeconòmica, la resiliència i l’esmentada doble transició.

És ben sabut que la proximitat que els centres tecnològics tenim amb les empreses i, sobretot, amb la realitat sociocultural dels nostres territoris, ens converteix en agents estratègics en una doble dimensió empresarial i social. Des d’aquesta perspectiva, estem fermament convençuts que la col·laboració amb altres agents del panorama de la innovació és imprescindible, no només per poder ser eficients, sinó també per potenciar la innovació a un nivell superior. Per aquest motiu, en els nostres laboratoris, en els projectes que participem i, en general, en totes les iniciatives que liderem hi ha representants de les esferes pública i privada, a través de centres de recerca, universitats, empreses, administracions i altres plataformes, entitats i organitzacions.

Aquesta òptica integradora envolta també la creació del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT), on una desena d’agents econòmics, centres tecnològics i de coneixement catalans, entre els quals hi ha Eurecat, ens hem unit per accelerar la incorporació de tecnologia avançada per part de les empreses i institucions catalanes. L’objectiu d’aquesta iniciativa és facilitar que les pimes puguin fer proves i testeigs als laboratoris i infraestructures dels nodes que formen el DIH4CAT abans d’invertir per implementar-les als seus negocis.

Es tracta d’un enfocament que permetrà dur endavant projectes cada cop més ambiciosos, com els que us compartim en aquest newsletter, on us parlen de com els robots dotats amb interfícies que facilitin la conversa amb els pacients són una tendència creixent en l’assistència sanitària i social, d’innovacions punteres en el sector de l’alimentació arran de la fira Food4Future celebrada fa pocs dies a Bilbao, i de la recent presentació del ‘Llibre Blanc sobre la Intel·ligència Artificial aplicada a les indústries culturals i basades en l’experiència’.

El disseny d’un agent d’aprenentatge automàtic per facilitar la interacció en entorns de realitat estesa com el metavers; els nous assajos que estem portant a terme en l’esfera dels materials compòsits; una nova tecnologia per a l’eliminació d’hidrocarburs del petroli en sòls contaminats, la generació de consells dietètics personalitzats basats en biomarcadors i les reflexions generades a la desena edició del Forum TurisTIC són altres de les temàtiques que trobareu. També us compartim el reconeixement a la nostra trajectòria que hem rebut en els Premis Revolució 4.0 de Catalunya Ràdio i que volem dedicar especialment a tots els que ens esteu acompanyant amb la vostra complicitat i confiança.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya