Afavorir un impacte significatiu de la innovació tecnològica a les empreses i a l’economia catalana, amb especial atenció a les pimes, a fi d’augmentar-ne la competitivitat, tot impulsant l’R+D+I i l’emprenedoria tecnològica. Aquesta és l’essència d’Eurecat i la nostra missió com a centre tecnològic referent per a la innovació empresarial, com a eina per accelerar el creixement i la sostenibilitat de l’activitat empresarial, i així hem tingut l’oportunitat de compartir-ho aquest mes de juliol a la Comissió d’Empresa i Treball del Parlament de Catalunya.

A més de poder explicar projectes i perspectives de futur, hem parlat del desplegament del model d’Eurecat inspirat en les recomanacions de l’OCDE, l’efecte multiplicador que propiciem i els reptes i solucions que anticipem. En aquest sentit, una de les claus és partir de bones idees i afavorir un bon ritme de la innovació i de la transferència tecnològica des del punt de vista competitiu i de la productivitat, però també en la millora de l’eficiència en la utilització de recursos i en l’increment de l’impacte que tenim, arribant a més empreses de tot el territori i desenvolupant projectes, productes i serveis cada cop més ambiciosos i sostenibles, en un context marcat per un escenari internacional molt complex que urgeix més que mai a les companyies de totes les mides i sectors a diferenciar-se i a anticipar-se.

Per això, estem bolcats en projectes de recerca aplicada de noves tecnologies de frontera amb empreses de les àrees digital, industrial, biotecnològica i en el camp de la sostenibilitat. Tots ells s’estan traduint en noves tecnologies que donen resposta als nous desafiaments i a les noves cadenes de valor, com la medicina de precisió i predicció, la salut digital, les noves energies i la mobilitat, la digitalització del món agroalimentari o la descarbonització.

Molt important subratllar que actuem també com a dinamitzadors dels ecosistemes d’innovació territorial, amb projectes capdavanters que engloben iniciatives que van des de l’hidrogen verd fins a la revolució del sector tèxtil. Traccionar de manera més sistemàtica les capacitats i el coneixement d’altres agents és també un dels eixos fonamentals de la nostra activitat, amb aliances estables de col·laboració amb universitats i amb centres públics de recerca, entre altres organitzacions, tal com ho reflecteixen les unitats tecnològiques mixtes que hem creat  amb la Universitat Rovira i Virgili, en tecnologies òmiques; amb la Universitat de Girona, en biomanufacturing; amb l’IREC, amb el projecte Battech de bateries, i amb la Universitat de Lleida, en l’àmbit agroalimentari. També comptem amb varies iniciatives de col·laboració públicoprivada dinamitzant noves cadenes de valor, com són el Centre d’Excel·lència en Intel·ligència Artificial (CIDAI), el CoE in Tourism Innovation i el Centre de Resiliència Climàtica, a més de participar en el Dih4Cat i d’altres actuacions de caire estratègic per a Catalunya. Una novetat recent en aquest sentit i que ens enorgulleix és pertànyer al consorci ICE, coordinat per Fraunhofer i seleccionat per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia per impulsar l’EIT Culture & Creativity, el nou instrument europeu per a la competitivitat de les indústries culturals i creatives.

Aquest projecte és una mostra del nostre enfocament en la millora de l’eficiència dels processos productius i en la reorientació dels sectors consolidats cap a activitats de més valor afegit, tot potenciant noves activitats econòmiques emergents, per crear i explotar nous nínxols de mercat. Hi trobareu bons exemples en aquest newsletter del juliol, com són el prototip d’un dispositiu imprès, flexible i lleuger per a la producció d’hidrogen verd, la nostra participació en un nou clúster de formació en nanotecnologia, tres projectes punters en intel·ligència artificial aplicada en els sectors de la salut, la mobilitat i el turisme i la tasca que portem endavant en matèria de nutrició de precisió com aliada per cuidar de la salut durant la menopausa, entre altres solucions. Espero que els trobeu interessants i us desitjo en nom de tot l’equip d’Eurecat que gaudiu molt del mes d’agost i que aquesta pausa alimenti la inspiració amb noves idees que estimulin la innovació per enfocar els grans desafiaments que tenim al davant com a societat.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya