Millorar des del punt de vista de negoci i anticipar-se als canvis, identificar amenaces i oportunitats de l’entorn econòmic, social i tecnològic i prendre les decisions més encertades, a més de conèixer les tendències del mercat i créixer a nivell estratègic i competitiu. Aquestes són algunes de les claus que aporta el servei de vigilància tecnològica i intel·ligència que, des d’Eurecat, oferim a les empreses, amb especial atenció a les petites i mitjanes, perquè puguin diferenciar-se en un entorn molt competitiu marcat per canvis continus i imprevisibles, on el principal avantatge és ser capaç̧ d’aprendre i d’actuar més ràpid que la competència.

Cada vegada més, per costos i per facilitat tècnica i organitzativa, la vigilància i la intel·ligència estratègica estan a l’abast d’un major nombre d’empreses de menor dimensió. La principal condició és comptar amb estratègia i una voluntat de lideratge des del punt de vista de la utilització de la tecnologia com a factor de generació d’avantatges competitius. Es tracta que l’empresa pugui analitzar i captar les informacions que l’ajudaran a aprendre i a prendre decisions estratègiques per adaptar-se a l’entorn i avançar-se per estar ben posicionada en el futur immediat. Per això, el nostre servei, a més de sistematitzar la vigilància tecnològica com un procés més dins l’empresa, alerta sobre amenaces i avenços tecnològics, detecta tendències i oportunitats de negoci, contribueix a identificar productes substitutius, facilita la incorporació de nous avenços tecnològics i identifica potencials cooperacions i socis adequats en projectes conjunts d’R+D. Trobareu més informació al respecte a l’entrevista d’aquest newsletter de juny amb Julia Riquelme, consultora al Departament de Consultoria Tecnològica d’Eurecat.

També us parlem de la gran notícia de la nostra designació, dins del consorci ICE, per impulsar la competitivitat de les indústries culturals i creatives europees, mitjançant la iniciativa europea EIT Culture & Creativity.

En el marc de l‘EIT Culture & Creativity, que està coordinada per Fraunhofer, desplegarem l’activitat per al sud-oest d’Europa, dins d’una una xarxa de sis Co-Location Centers, on funcionarem com un hub per a tots els agents rellevants a les indústries i sectors de la creativitat i cultura. En aquest sentit, incidirem especialment en el paper de les indústries culturals i creatives com a motor de competitivitat per a altres activitats en clau d’innovació cross-sectorial.

En aquest sisè número de l’any us apropem també el resum del congrés internacional de metalls CHS2 que hem coorganitzat, la posada en marxa del 3Digital Manufacturing Lab Girona (3DML) amb la Universitat de Girona i el conveni subscrit amb EnginyersGi per oferir formació i transferència de coneixement als seus associats. Trobareu, a més, informacions vinculades a la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient i a les nostres activitats a les àrees digital, industrial i biotecnològica per afavorir la innovació i la competitivitat empresarial.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya