La sequera preocupa a la ciutadania, ja és el principal neguit a Catalunya, segons el resultat recent d’un baròmetre d’opinió. Les projeccions en el context climàtic actual, juntament amb el creixement de la població i l’activitat econòmica, ens obliguen com a societat a gestionar l’aigua de forma més innovadora i estratègica.

Sempre hem tingut sequeres, a Catalunya i arreu. Però amb una alta probabilitat en patirem de més freqüents i prolongades, i els efectes d’unes temperatures més elevades ja n’aguditzen els efectes augmentant, per exemple, l’evaporació. El canvi climàtic ens depara un futur a Catalunya amb aproximadament una disminució del 20% dels recursos hídrics per al 2050.

Les sequeres no es poden prevenir, però sí que la tecnologia és clau per adaptar-nos-hi. De fet, comptem amb casos d’èxit innovadors, en els quals Eurecat ha estat implicat tancant el cicle de l’aigua, fent-lo circular i aportant excel·lència, neutralitat i avantguarda tecnològica, en definitiva, confiança. La reutilització d’aigua del pol químic de Tarragona que ja arriba a un 20%, i que serà del 40% en uns anys, on hem participat amb nombrosos projectes de recerca i d’innovació, el nou esquema de reutilització potable indirecta del riu Llobregat que abasteix l’àrea de Barcelona formant part del panell d’experts, la reutilització a la ciutat de Sabadell i tants altres casos més llunyans i on, des del Mediterrani, pot semblar que l’aigua hi és en excés, com el parc olímpic de Londres o la zona de la Vendée, a la costa atlàntica francesa, entre d’altres.

La gestió intel·ligent de l’aigua ha arribat per quedar-se, l’embranzida que s’està agafant davant la situació actual ha de ser imparable. Definitivament, la circularitat ha de guiar els cursos d’aigua: planificació, eficiència i recursos alternatius, com ara la reutilització i la dessalinització, són la clau. Com passa sovint en molts reptes ambientals, la hibridació tecnològica dona la gran solució.

Però la circularitat no és l’únic principi que ha de regir el nou cicle de l’aigua i és que estem davant una crisi amb vincle directe amb d’altres crisis, com l’energètica. El cicle de l’aigua circular requereix molta energia i ha de ser neutral en emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, per tant, s’ha de nodrir d’energia renovable i, alhora, la transició energètica necessita molta aigua, que òbviament ha ser el més circular possible. I també cal tenir en compte la crisi relacionada amb la pressió que reben els ecosistemes avui en dia i que els afecta. Per tant, el nou cicle de l’aigua també ha de protegir i potenciar la biodiversitat que ens garantirà els serveis ecosistèmics que fan falta per al progrés econòmic i el benestar de la societat. L’assoliment d’un repte no n’hauria de perjudicar d’altres, de fet quan es cerquen sinèrgies entre els desafiaments és quan més lluny s’arriba.

A Eurecat tenim els ingredients tecnològics i els coneixements sectorials per seguir contribuint a fer possible un cicle de l’aigua circular, però que també ha de ser neutral en emissions i potenciador de la biodiversitat. Per això, serà clau adaptar-se a l’escala que cada repte demanda, des de la gestió de l’aigua a les empreses fins a la visió global d’una conca hidrogràfica.

Miquel Rovira
Director de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat