El centre tecnològic Eurecat ha mostrat al saló Advanced Factories solucions de fabricació avançada dotades amb intel·ligència artificial per a la transformació de processos industrials en sectors com el tèxtil, l’automoció o la construcció i l’impuls de la Indústria 4.0 a les empreses.

En concret, Eurecat ha exposat al saló Advanced Factories una solució basada en la fotònica, Internet de les Coses i algorismes d’intel·ligència artificial, desenvolupada per a màquines de punt circulars de gran diàmetre, que permet predir potencials defectes de manufactura al sector tèxtil i informar-ne, per tal d’avaluar-los i prendre decisions al respecte.

En l’àmbit de la construcció, entre les tecnologies que ha anticipat al seu estand, ha presentat un robot per al muntatge de peces metàl·liques en bigues que, gràcies a la intel·ligència artificial, pot planificar la seva trajectòria i moviments en temps real amb poca o cap intervenció humana.

En el sector de l’automoció i la tecnologia de l’electrònica impresa, ha mostrat una interfície intel·ligent pensada per integrar-se al sistema central de control electrònic de la nova generació d’automòbils. La solució ha rebut el reconeixement del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC), en el marc del 9è Racó d’Innovació CIAC celebrat a l’Advanced Factories.

“El centre tecnològic aporta solucions híbrides amb fotònica, intel·ligència artificial, Internet de les Coses, robòtica, electrònica impresa, fabricació digital, que permeten a les empreses la transformació intel·ligent dels processos per optimitzar la sostenibilitat, la productivitat i la competitivitat en l’activitat industrial”, explica la cap de Desenvolupament de Negoci en Indústries Manufactureres d’Eurecat, Eva Fité.

En paraules del director de Desenvolupament de Negoci d’Eurecat, Guillem Quintana, “la fabricació avançada i la fabricació digital ajuden a les empreses a donar resposta a reptes complexos en els seus processos de manufactura, per obtenir productes intel·ligents, de més valor afegit i amb una major personalització”.

Una tecnologia disruptiva en el camp de la biomanufactura

En el camp de la fabricació digital, el centre tecnològic ha avançat una tecnologia disruptiva de biomanufactura per fabricar stents polimèrics per a la indústria mèdica en pocs minuts, en un sol pas i altament personalitzats, i la tecnologia de fabricació additiva CFIP (de l’anglès Continuous Fibre Injection Process), que permet reforçar peces fabricades per impressió 3D amb fibres contínues de carboni.

A més, Eurecat ha mostrat la tecnologia organ-on-a-chip que permet accelerar els terminis de temps dels assajos científics, dotant-los d’una major versatilitat i amb un cost menor, i uns bioreactors que recreen els moviments fluidomecànics del cos per a la realització d’assajos biològics.

Al mateix estand d’Eurecat, s’ha pogut conèixer la tecnologia ISF (Incremental Sheet Forming) per a la fabricació sense motlles i sense utillatge mitjançant la deformació incremental de la xapa, per conformar geometries complexes amb mètodes diferencials per a la producció de sèries curtes o prototips per a sectors com el de l’automoció, el ferroviari o l’aeronàutic.

Eurecat també ha exposat una finestra d’avió fabricada amb tecnologia compositrònica que incorpora llums leds en el seu interior, proporcionant il·luminació d’ambient a la cabina mentre manté les propietats estructurals del compòsit.

Premis Factories of the Future Awards 2024

D’altra banda, en el marc dels Factories of the Future Awards 2024, el president d’Eurecat, Daniel Altimiras, ha lliurat a l’Institut Tecnològic d’Informàtica (ITI) el premi Eurecat al Millor projecte de Recerca i Desenvolupament pel seu projecte INDEVERSE.