El centre tecnològic Eurecat forma part de la Xarxa d’Excel·lència Cervera OPTIPROT, coordinada per AZTI, que cerca facilitar eines a la indústria per trobar la millor combinació de fonts proteiques i avançar cap a un sistema alimentari sa i sostenible.

AZTI, coordinador del projecte, juntament amb els centres tecnològics Eurecat, AINIA, ANFACO i CNTA, conformen aquesta Xarxa finançada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, el CDTI i per la Unió Europea a través dels fons NextGeneration/PRTR, fins al juny del 2025.

“Busquem potenciar l’aplicació de les conegudes com a tecnologies òmiques per incrementar el coneixement sobre les proteïnes tradicionals, d’origen animal i vegetal, analitzar les alternatives existents i estudiar-ne l’impacte sobre la salut de manera precisa i eficaç”, destaca la directora del Centre de Ciències Òmiques, unitat mixta entre Eurecat i la Universitat Rovira i Virgili, Núria Canela.

OPTIPROT planteja un nou enfocament integral considerant els diferents reptes que comporta la transició proteica alimentària incloent els processos sostenibles, com ara la fermentació, l’impacte sobre la salut i les demandes dels consumidors.

Aquest pla estratègic es fonamenta en l’ús de proteïnes, que inclouen tant noves fonts com d’altres d’ús habitual que, de manera combinada, s’incorporen a la generació de diferents aliments les propietats de salut dels quals seran validades mitjançant diferents tecnologies òmiques.

“Aspectes com la qualitat nutricional de l’ingredient, la seva biodisponibilitat, accessibilitat i presència d’antinutrients i al·lergenicitat han de ser avaluats. En aquest sentit, les tecnologies òmiques aplicades sobre ingredients o aliments o per estudiar el metabolisme humà ofereixen diferents possibilitats per dur a terme aquests estudis”, afegeix la directora de la xarxa i investigadora d’AZTI, Itziar Tueros.

Entre els resultats esperats de les accions que es duran a terme en el marc d’OPTIPROT ressalten el disseny i el prototipat de nous aliments que incorporin diferents tipus de proteïna, l’atracció de nous consumidors cap a fonts alternatives, la reducció de l’impacte ambiental de la indústria, la creació de nous models de negoci econòmicament viables o l’increment de la confiança dels consumidors gràcies a la generació de coneixement científic sòlid.

Aproximació a la nutrició de precisió

Els esforços de la xarxa OPTIPROT també tindran un impacte en l’aproximació a la nutrició de precisió grupal basada en la metabotipació, és a dir, en la clusterització d’individus en grups més homogenis en funció del seu metabolisme per, en base a aquestes agrupacions, donar recomanacions dietètiques específiques destinades a millorar la salut. Per fer-ho s’utilitzaran aproximacions òmiques combinades amb l’anàlisi de marcadors clínics i bioquímics clàssics.

“Conèixer el consumidor a nivell metabòlic podria permetre el disseny de gammes de productes dirigits a abordar condicions de salut compartides pels seus clients i, si s’escau, capturar nínxols de mercat i atraure nous consumidors”, destaca la directora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Nàdia Ortega.

Així, amb la creació d’OPTIPROT, el sistema de centres tecnològics espanyol enfortirà la seva capacitat científica i tecnològica per contribuir a la competitivitat del sector empresarial alimentari en el camp de l’alimentació saludable.

Cada soci, amb el seu rol essencial, contribueix a generar coneixement científic d’alt nivell, aplicat i aplicable per a la R+D empresarial, i ser un referent internacional en l’àmbit de la transferència empresarial de l’ús de les tecnologies òmiques, facilitant la utilització de noves fonts proteiques i la seva convivència amb altres fonts clàssiques per finalment augmentar la seva competitivitat en el desenvolupament d’aliments saludables.