El centre tecnològic Eurecat anticipa a partir d’avui solucions basades en la hibridació de tecnologies per impulsar una indústria més sostenible, intel·ligent i connectada al saló Advanced Factories a Barcelona, on exposa innovacions per a l’estalvi d’aigua en els processos industrials, per a la recuperació i valorització de materials, per al control de la qualitat mitjançant fotònica i Internet de les Coses i per a la implementació de la robòtica col·laborativa amb la intel·ligència artificial.

Com explica la cap de Desenvolupament de Negoci en Indústries Manufactureres d’Eurecat, Eva Fité, “el centre tecnològic acosta a les empreses solucions estratègiques per impulsar la indústria 4.0 amb tecnologies per a la digitalització, l’automatització, la connectivitat i la transformació intel·ligent dels processos per optimitzar la sostenibilitat, la productivitat i la competitivitat en l’àmbit industrial”.

“La indústria està experimentant una profunda transformació que comporta oportunitats en els processos productius, els productes i els models de negoci, fruit de la hibridació de tecnologies com la Internet de les Coses, la intel·ligència artificial, la robòtica o la impressió 3D”, assenyala el director de Desenvolupament de Negoci d’Eurecat, Guillem Quintana.

Així, “la fabricació avançada en base a multitecnologia i multiprocés, recolza les empreses en els seus reptes d’optimització de processos i manufactura, així com en l’obtenció de productes de més valor afegit amb nous sistemes més complexos, personalitzables i intel·ligents”, remarca el director de l’Àrea Industrial d’Eurecat, Xavier Plantà.

En l’àmbit de la sostenibilitat, Eurecat exposa a Advanced Factories per primer cop una solució capdavantera en el camp de les tecnologies avançades de membrana per al tractament d’efluents, el funcionament de la qual permet la reducció en el consum d’aigua i l’aplicació de l’economia circular per filtrar i recuperar, al mateix temps, aigua i materials que es poden reutilitzar en els diferents processos de la cadena de valor industrial.

El centre tecnològic també mostra una tecnologia d’atomització centrífuga per recuperar i valoritzar les matèries primeres crítiques que es troben en residus metàl·lics i solucions per a la valorització de subproductes plàstics i polímers amb processos destinats a aconseguir nous materials amb propietats millorades.

Processos industrials automatitzats, intel·ligents i connectats

A l’estand d’Eurecat, destaca una solució basada en la fotònica i l’Internet de les Coses, combinades amb algorismes d’intel·ligència artificial, que permet predir potencials defectes de manufactura al sector tèxtil i informar la persona responsable de la producció, per tal d’avaluar-los i prendre decisions al respecte. La innovació s’ha desenvolupat per a màquines de punt circulars de gran diàmetre en col·laboració amb Canmartex, empresa amb la qual han constituït la spin-off Aracne focalitzada en sistemes predictius i de control de qualitat del procés de fabricació de gènere de punt.

També mostra un robot col·laboratiu per al muntatge de peces metàl·liques en bigues de construcció que pot planificar la seva trajectòria i moviments en temps real, gràcies a la intel·ligència artificial, amb poca o cap intervenció humana, i que s’ha desenvolupat juntament amb l’empresa Jansa.

Noves tecnologies disruptives de fabricació

A Advanced Factories, Eurecat anticipa noves solucions de fabricació digital per a la indústria, com una tecnologia disruptiva en l’àmbit de la biomanufactura per fabricar stents polimèrics per a la indústria mèdica en pocs minuts, en un sol pas i altament personalitzats.

Al mateix estand del centre tecnològic, es pot conèixer la tecnologia ISF (Incremental Sheet Forming) per a la fabricació sense motlles i sense utillatge mitjançant la deformació incremental de la xapa, per a la producció de sèries curtes o prototips per a sectors industrials com el de l’automoció, el ferroviari o l’aeronàutic.

També hi presenta una superfície plàstica intel·ligent de només 3 mil·límetres de gruix que compta amb una interfície que permet als usuaris interaccionar i comunicar-se amb una màquina, software o un sistema intuïtiu amb il·luminació LED incorporada i sensors capacitius, pensada per integrar-se al sistema central de control electrònic de la nova generació d’automòbils. Aquesta innovació ha estat creada per Eurecat en el projecte Púlsar i és finalista en la convocatòria del 9è Racó d’Innovació del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC), que se celebra en el marc d’Advanced Factories 2024.

D’altra banda, en el marc del saló Advanced Factories, Eurecat participarà també en sessions de l’Industry 4.0 Congress sobre la innovació i la intel·ligència artificial, l’ús de l’electrònica impresa en components per a l’automoció o la robòtica cognitiva, entre d’altres.