El projecte europeu VitiGEOSS ha desenvolupat una innovadora plataforma intel·ligent amb eines digitals per a la viticultura de precisió, que impulsen una gestió més sostenible de la vinya i la resiliència d’aquest conreu davant el canvi climàtic, que el centre tecnològic Eurecat presenta al Mobile World Congress 2024 a Barcelona.

Com explica la coordinadora del projecte VitiGEOSS i project manager d’Eurecat, Rosa Araujo, “hem desenvolupat una plataforma única a la qual els agricultors i altres proveïdors de serveis puguin accedir per optimitzar la sostenibilitat de la viticultura i les tasques de gestió al camp, mitjançant sistemes de suport a la decisió”.

“El nostre objectiu és aprofitar la intel·ligència artificial i les noves tecnologies per contribuir a una millor gestió dels recursos i ajudar a l’agricultor a estar millor preparat per afrontar episodis climàtics extrems i avançar cap a una viticultura més resilient a la sequera”, afegeix.

La solució innovadora VitiGEOSS per a la gestió d’explotacions vitivinícoles combina tecnologies com la intel·ligència artificial, Internet de les Coses, la teledetecció, drons, serveis d’observació de la Terra per satèl·lit i sensors ubicats al camp per generar previsions,  recomanacions i indicadors útils que contribueixen a millorar la gestió i la sostenibilitat de les pràctiques agrícoles.

“La plataforma VitiGEOSS recull i integra dades sobre prediccions climàtiques a llarg termini de fins a tres mesos d’antelació, la predicció dels diferents estadis de fenologia dels cultius i indicadors relacionats amb la fisiologia vegetal i la quantitat específica d’aigua necessària per al bon desenvolupament de la vinya”, assenyala el director de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Xavier Domingo.

Les eines integrades dins la solució també permeten la detecció precoç de malalties a la vinya i la generació d’alertes per a l’aplicació de tractaments preventius segons el nivell de risc de propagació, per ajustar la quantitat específica necessària. Així, facilita una presa de decisions informades, una gestió més sostenible i l’adaptació a les noves situacions causades pel canvi climàtic.

Aquesta plataforma intel·ligent s’ha validat amb els cellers Familia Torres a Catalunya, Symington a Portugal i Mastroberardino a Itàlia, i actualment està disponible en mode demostració per als cellers que hi estiguin interessats.

D’altra banda, la solució digital permet monitorar el rendiment del cultiu setmana a setmana i contribueix a reduir els costos d’explotació i l’impacte ambiental de les operacions del sector vitivinícola.

En aquest sentit, compta també amb una eina d’optimització de planificació de tasques per gestionar feines de camp a la vinya, com ara la recol·lecció, que genera recomanacions segons els equips i recursos disponibles, per prioritzar la sostenibilitat i reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

El consorci del projecte VitiGEOSS, finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, està format per nou socis d’Espanya, Itàlia, Portugal i els Països Baixos, entre els quals hi ha tres organitzacions de recerca i tecnologia (centre tecnològic Eurecat, Barcelona Supercomputing Center i Fundació LINKS), una universitat (la Universitat de Nàpols Federico II), una pime (eLEAF), una consultora (PwC) i tres cellers (Familia Torres, Symington i Mastroberardino).

Podeu consultar la plataforma VitiGEOSS aquí.