El projecte MADRAS, coordinat pel centre tecnològic Eurecat, ha impulsat la producció en cadena de dispositius electrònics impresos incorporats en peça plàstica mitjançant tecnologia d’in-mold electronics, també coneguda com a plastrònica, que contribueix a reduir costos i a disminuir l’impacte ambiental, per a la seva aplicació en sectors com l’automoció, l’electrònica de consum i la sanitat, entre d’altres.

El projecte, finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, “ha obert el camí a productes amb noves característiques, més lleugers, prims i flexibles, composts per tintes avançades impreses sobre superfícies flexibles fetes de plàstic o nanocel·lulosa, que han sorgit com una alternativa viable als semiconductors tradicionals, com el coure i el silici”, afirma el director de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Paul Lacharmoise.

En paraules de la coordinadora de MADRAS i cap de projectes d’Eurecat, Rosa Araujo, “MADRAS ha impulsat amb èxit un conjunt de nous materials sostenibles amb propietats òptiques i elèctriques millorades, i ha establert una metodologia de fabricació d’alta velocitat que garanteix un procés escalable i competitiu, promovent l’adopció generalitzada de dispositius electrònics impresos”.

En el projecte “hem treballat en el desenvolupament de materials conductors i semiconductors que permetin crear dispositius totalment impresos amb un rendiment i estabilitat excepcionals”, destaca la coordinadora tècnica de MADRAS i investigadora de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Laura López. “Els dispositius electrònics desenvolupats han obert noves possibilitats d’innovació i comercialització en els camps de la logística, el packaging, l’energia fotovoltaica i els dispositius IoT, entre d’altres”, afegeix.

El projecte ha utilitzat tecnologia plastrònica, que combina la impressió funcional d’electrònica i processos tradicionals de transformació de plàstics com el termoconformat i l’emmotllament per injecció, i permet millorar el procés d’integració del dispositiu.

“Aquesta tecnologia d’avantguarda no només ha augmentat la resistència a la humitat i al desgast, sinó que també ha permès afegir connectors fets a mida, ampliant encara més les capacitats dels dispositius electrònics impresos”, detalla la promotora tecnològica de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Cristina Casellas.

Validació en tres productes electrònics de consum

Els avenços aconseguits en el projecte MADRAS s’han validat en la implantació de tres productes electrònics impresos integrats en peces de plàstic. En concret, s’ha creat una etiqueta de geolocalització flexible sense bateries per al sector del packaging, que ofereix capacitats de seguiment i monitoratge millorades; un lector biomètric basat en fotosensors, que s’utilitzarà per a la identificació dels usuaris en serveis de mobilitat elèctrica, i un mòdul fotovoltaic flexible integrat en una peça plàstica injectada obrint  múltiples possibilitats d’integració.

El projecte MADRAS ha estat finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea i coordinat pel centre tecnològic Eurecat. Hi participen 11 socis més d’Espanya (Eticas Research and Consulting, TECNOPACKAGING, UNE i el Grup Cooltra), França (Genesink, Fedrigoni i Paragon ID), Dinamarca (infinityPV), Països Baixos (TNO) i República Txeca (COC i Universitat de Pardubice).