ALTERNATIVE EURECAT

Desenvolupament d’una plataforma innovadora basada en un model de teixit cardíac envellit per avaluar la toxicologia ambiental de mescles de químics.

El projecte ALTERNATIVE desenvolupa una plataforma in vitro amb l’objectiu de cultivar un teixit cardíac humà funcional en 3D per avaluar la cardiotoxicitat de compostos químics i l’impacte de substàncies tòxiques a la població, especialment en ancians i persones amb malalties cròniques.

La nova plataforma desenvolupada permetrà als reguladors i la indústria identificar, quantificar i prevenir exposicions cardiotòxiques a productes químics industrials i farmacèutics de manera rendible. Addicionalment, la implementació de models computacionals permet a aquesta plataforma fer prediccions sobre substàncies químiques i farmacèutiques, limitant l’ús d’animals d’experimentació, proporcionant informació d’escenaris reals sobre toxicitat i aconseguint una reducció significativa dels costos directes i indirectes associats.

D’altra banda, el projecte ALTERNATIVE també pretén incidir en la normativa europea i en l’avaluació de productes químics industrials com a fertilitzants o detergents, o productes farmacèutics.

Eurecat participa en importants tasques del projecte a través de la seva Unitat de Ciències Òmiques, que està fent l’anàlisi òmica en teixits cardíacs per descobrir biomarcadors de toxicitat; la Unitat de Digital Health, que realitza el modelatge computacional de compostos tòxics; la Unitat d’Impressió Funcional i Sistemes Integrats, que s’encarrega de construir el sistema d’electroestimulació de la plataforma in vitro, i la Unitat de Consultoria, que es dedica a la gestió, l’impacte i l’explotació de les dades.

El projecte, coordinat per Politecnico di Torino (Itàlia), forma part de les accions del European Green Deal “towards a zero-pollution ambition for toxic free environment”.

ALTERNATIVE LOGO EURECAT

Dades generals

Projecte

ALTERNATIVE – Toxicologia ambiental de mescles de químics mitjançant una plataforma innovadora basada en un model de teixit cardíac envellit.

Referència del projecte 

H2020-LC-GD-2020-3 – 101037090

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea dins la convocatòria LC-GD-8-2-2020 – Fostering regulatory science to address combined exposures to industrial chemicals and pharmaceuticals: from science to evidence-based policies