Peces estructurals i de pell d’alumini d’alta especificació per a vehicles mitjançant la recerca en noves tècniques i estratègies de fabricació orientades al procés de conformació de xapa.

Durant el projecte Alutool es crearan nous components i tècniques de fabricació en què s’optimitzi la combinació de material d’encuny, recobriments i lubricants per obtenir peces de reforç amb les màximes garanties de qualitat i menys consum energètic.

Específicament, es desenvoluparan encunys amb característiques específiques per a la conformació i el tall de peces d’alumini per a automoció i materials de xapa d’alumini amb característiques optimitzades orientades a una millor conformació de peces. Paral·lelament, es crearan nous processos avançats per al tractament de superfícies i lubricants específics per a operacions d’embotició i tall de peces d’alumini per a automoció.

El projecte, liderat per Batz, que té per activitat principal el disseny i la fabricació d’encunys industrials per a l’estampació i el tall de components d’alumini, compta amb la participació d’Aludium, Oerlikon Balzers, Cromogenia Units, la Universitat de Mondragón i Eurecat, amb la participació de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics. Aquesta unitat és responsable de la caracterització i la selecció d’acers d’eina, recobriments i lubricants, de l’anàlisi de susceptibilitat a l’aparició de clivelles (edge cracking) en xapa d’alumini, i també del disseny, la fabricació i la realització d’assaigs del demostrador de tall de peces d’alumini.

Dades generals

Projecte

ALUTOOL – Desenvolupament de noves tecnologies d’avantguarda per a la producció de superfícies funcionals d’alt valor afegit orientades al sector de l’estampat d’alumini

Referència projecte

RTC-2017-6245-4

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel MINISTERI DE CIÈNCIA, INNOVACIÓ I UNIVERSITATS i per la Unió Europea, en el marc de la convocatòria Retos-Colaboración del Programa Estatal de Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes a la Societat, dins el Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2013-2016, amb l’objectiu principal de promoure el desenvolupament tecnològic, la innovació i una investigació de qualitat.

FEDER