ARGUS EURECAT

Salvaguarda del patrimoni cultural a través de seguiment en temps real, anàlisis a llarg termini i estratègies innovadores.

El projecte ARGUS desenvolupa solucions intel·ligents i escalables per al seguiment i gestió dels llocs culturals, fent-los resilients davant els reptes presents i futurs.

La missió d’ARGUS s’orquestra en cinc pilars temàtics, des del desenvolupament d’infraestructures digitals i de mesura avançades fins al foment de la sostenibilitat i la implicació de les comunitats.

En adoptar una estratègia multidimensional, ARGUS estableix un nou paradigma en la preservació del patrimoni, caracteritzat per les seves estratègies preventives, protectores i mitigadores.

ARGUS impulsa nous estàndards en conservació del patrimoni mitjançant la integració de la teledetecció per satèl·lit, les mesures aèries i terrestres, el modelatge espacial basat en GIS, l’anàlisi predictiva impulsada per IA i realitats immersives per a bessons digitals i visualitzacions avançades.

ARGUS es distingeix per la seva diversa selecció de llocs pilot, cadascun amb la seva història única i els seus reptes de conservació. Des de l’antic lloc de l’illa de Delos (Grècia), fins a les fortificacions medievals del castell de Schenkenberg (Suïssa), la pintoresca ciutat de Baltanás (Espanya) o el Monti Lucretili (Itàlia), ARGUS identifica els riscos i les amenaces i proporciona enfocaments de protecció per a aquests patrimonis culturals.

Eurecat participa en el projecte ARGUS a través de la Unitat de Nous Processos de Fabricació, que lidera les activitats de recollida de dades i dona suport a la definició de requisits, supervisant tots els desenvolupaments de paquets de treball assistits pels socis tècnics.

L’interdisciplinari consorci d’ARGUS està coordinat pel Centre de Recerca Athena i està format per 12 socis de sis països diferents.

LOGO ARGOS EURECAT

Dades generals

Projecte

ARGUS – Monitoratge no destructiu, escalable i intel·ligent dels tresors culturals remots

Referència del projecte

101132308

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon Europe de la Unió Europea dins de la convocatòria HORIZON-CL2-2023-HERITAGE-01-01 – Advanced technologies for remote monitoring of heritage monuments and artefacts

ODS relacionats

9. Indústria, innovació i infraestructura
11. Ciutats i comunitats sostenibles

Més informació sobre el projecte

ARGUS