Assets4Rail Eurecat

El projecte Assets4Rail aplica innovacions tecnològiques com el georadar, la visió artificial i els vehicles autònoms, per monitoritzar possibles defectes dels túnels, així com la geografia i el desgast de les vies i el soroll i les vibracions dels ponts, amb el propòsit d’obtenir unes infraestructures i uns vehicles més segurs i rendibles.

D’altra banda, Assets4Rail aplica l’ús de la tecnologia d’identificació per radiofreqüència que permet identificar problemes relacionats a defectes del material rodant i així, millorar els vehicles.

La Unitat de Robòtica i Automatització participa en aquest projecte proporcionant un vehicle aeri completament autònom capaç de crear un mapa de l’entorn i alhora planificar i executar trajectòries que maximitzen la quantitat i qualitat d’informació capturada pels sensors a bord.  D’aquesta manera, es minimitza el recorregut i s’optimitza la inspecció de la infraestructura. Aquest projecte pretén demostrar la viabilitat de l’ús dels drons per monitoritzar l’estat de les infraestructures ferroviàries, concretament els túnels, amb la finalitat de detectar possibles defectes i d’augmentar-ne la seguretat.

Pel que fa a les infraestructures, el projecte, coordinat per Eurecat, introdueix un model de generació i gestió de dades que permet analitzar la informació recopilada pels sensors. A més, també s’instal·la un sistema automatitzat de generació d’imatges als extrems de la via per poder detectar defectes importants.

El projecte compta amb la participació d’un consorci format per 19 socis de 10 països. Els integrants són AITEC, SENER i AIMEN (Espanya); EURNEX, TU-Berlin, Witt GmbH IndustrieElektronik, S+V Scherer & Veit (Alemanya); OLTIS GROUP (República Txeca); Sapienza Università di Roma, Ferrovie dello Stato Italiane (Itàlia); University of Leeds (Regne Unit); VILNIAUS Gediminio Technikos Universitets i Lietuvos Gelezinefelial (Lituània); FCC-Group, AIT (Àustria); LORAM Finland (Finlàndia) i ZAG i Bexel Consulting (Eslovènia).

Més informació del projecte 

Assets4Rail eurecat

Dades generals

Projecte

ASSETS4RAIL – Mesura, supervisió i tractament de dades d’actius ferroviaris, ponts, túnels, vies i sistemes de seguretat.

Referència del projecte 

H2020-EU.3.4.8.3. – 826250

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa d’investigació i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en el marc del Shift2Rail (S2R)