Nou catèter urinari amb una doble funció: antibacteriana i de preservació de la microbiota natural.

El projecte Bio-Urostent dissenya una solució per a una necessitat clínica no coberta que requereix noves tecnologies en el desenvolupament de catèters amb un recobriment interior que protegeixi el dispositiu de la colonització bacteriana i de la infecció conseqüent al mateix temps que preserva la microbiota local microbiana i, d’altra banda, amb un recobriment exterior amb base d’hidrogel per protegir el teixit del conducte i evitar trencaments, esquinços i processos inflamatoris durant el procés d’implantació i extracció.

Durant el projecte també es treballarà per al desenvolupament d’un protocol d’optimització i escalabilitat de la fabricació del prototip i d’un disseny de l’estratègia reguladora i assajos de biocompatibilitat.

La solució Bio-Urostent evitarà l’ús d’antibiòtics per reduir la generació de resistència bacteriana al dispositiu i ajudarà a preservar la microbiota natural de l’organisme, fet que reduirà l’índex d’infeccions secundàries del tracte urinari associades al dispositiu mèdic.

El projecte compta amb un consorci liderat per Products & Technology amb la participació de Tractivus, l’Institut Químic de Sarrià (IQS) de la Universitat Ramon Llull i Eurecat, que participa en el projecte mitjançant la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut i Ciències Òmiques. Eurecat lidera els aspectes relacionats amb la validació del prototip en models preclínics per determinar la biocompatibilitat, l’activitat i l’eficàcia dels catèters desenvolupats, fent servir models in vitro i in vivo seguint les guies OECD i ISO.

Dades generals

Projecte

Bio-Urostent – Personalització bioactiva catèter urinari

Referència projecte

RTC-2017-6668-1

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel MINISTERI DE CIÈNCIA, INNOVACIÓ I UNIVERSITATS i per la Unió Europea, en el marc de la convocatòria Retos-Colaboración del Programa Estatal de Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes a la Societat, dins el Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2013-2016, amb l’objectiu principal de promoure el desenvolupament tecnològic, la innovació i una investigació de qualitat.

FEDER