CLIMAS EURECAT

Cocreació d’un toolkit de ciència ciutadana per a assemblees climàtiques a living labs.

El projecte CLIMAS té com a objectiu donar suport a una transició cap a la resiliència climàtica mitjançant el codisseny d’un innovador toolbox d’adopció climàtica orientat a problemes, basat en l’aplicació d’un enfocament basat en valors, mètodes de design thinking i mecanismes de ciència ciutadana.

CLIMAS testejarà el toolbox en assemblees climàtiques i living labs i generarà guidelines basades en evidències científiques sobre com canviar les assemblees climàtiques de deliberacions basades en tecnicitats a dilemes basats en valors de les múltiples parts interessades, des d’una perspectiva ascendent i, en definitiva, més social.

L’ús del toolbox preveurà possibles tensions, punts de controvèrsia i dilemes davant l’adaptació a la resiliència, la qual cosa permetrà estratègies d’empoderament i compromís que produeixin una societat “resilient per disseny”.

Concretament, es cocrearà un toolkit que conté un conjunt d’iniciatives de ciència ciutadana relacionades amb l’adaptació climàtica per a les assemblees climàtiques que permet fer recomanacions basades en evidències generades per la ciutadania.

Els resultats de CLIMAS influiran positivament en el desenvolupament de polítiques i el procés de sensibilització i oferiran estratègies sostenibles per millorar l’acceptació de les decisions dirigides pels ciutadans per part dels responsables polítics.

El projecte està coordinat per la Universitat Tècnica de Vílnius i està format per un consorci de 13 organitzacions europees més, inclosos representants de tres assemblees climàtiques i de quatre living labs.

Eurecat participa en el projecte CLIMAS a través de la unitat de Big Data & Data Science, que desenvolupa el toolkit de ciència ciutadana, mentre que l’àrea de Sostenibilitat, a través de la línia de Canvi Climàtic, facilita la cocreació del toolkit al Living Lab Ebre Biodiversitat.

Dades generals

Projecte

CLIMAS – Toolbox de participació ciutadana per fer front al canvi climàtic i a la resiliència de la societat

Referència del projecte

101094021

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon Europe de la Unió Europea dins de la convocatòria HORIZON-MISS-2021-CLIMA-02-05 – Local engagement of citizens in the co-creation of societal transformational change for climate resilience

Web del projecte

www.climas-project.eu