COL_RES EURECAT

Investigació sobre com la microbiota intestinal lluita contra els patògens transmesos pels aliments.

La xarxa COL_RES està formada per un grup d’investigadors líder a nivell mundial que investiga els mecanismes pels quals la microbiota intestinal protegeix contra patògens greus transmesos pels aliments (Salmonella, E. coli, Listeria, Citrobacter i Campylobacter).

Com a resultat, es conduirà a la identificació de probiòtics de nova generació que puguin protegir contra múltiples agents infecciosos.

Mitjançant les adscripcions intersectorials entre la indústria i l’acadèmia, la xarxa ofereix formació d’última generació per a investigadors en fase inicial preparant-los per a la resolució de problemes i funcions emprenedores a la indústria i la societat i recolzant la investigació d’avantguarda en malalties infeccioses a la Unió Europea.

Els aliments i l’aigua causen 23 milions de malalties a Europa amb 5.000 morts a l’any i representen un repte creixent per a la salut. Mitjançant l’estudi de diferents patògens, COL_RES duu a terme un enfocament multiòmic per identificar mecanismes d’acció comuns pels quals els membres de la microbiota intestinal proporcionen una barrera natural a la infecció a través del fenomen de la resistència a la colonització.

COL_RES  utilitza una estratègia basada en l’explotació de models de recerca preclínics existents en laboratoris de la xarxa, combinats amb fageòmica, metagenòmica, metabolòmica i bioinformàtica per generar dades multiòmiques i descobrir els mecanismes específics dels patògens i els mecanismes comuns pels quals la microbiota intestinal protegeix contra patògens transmesos pels aliments.

Tanmateix, COL_RES permetrà la selecció de candidats probiòtics específics de nova generació que puguin protegir contra les infeccions transmeses pels aliments.

La xarxa COL_RES, coordinada  per la Universitat de Cork, compta amb la participació d’Eurecat a través de la Unitat de Ciències Òmiques, que desenvolupa eines d’anàlisi computacional per a dades de metabolòmica procedents de la microbiota.

COL_RES EURECAT LOGO

Dades generals

Projecte

COL_RES – Resistència a la colonització: formació i investigació per a solucions derivades del microbioma per a malalties transmeses pels aliments

Referència del projecte

956279

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea dins de la convocatòria Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) – Innovative Training Networks

Més informació sobre el projecte

COL_RES