COPPEREPLACE EURECAT

Solucions integrades, innovadores i viables per reduir l’ús del coure i el seu impacte ambiental en vinyes de la regió SUDOE.

L’ús de fitosanitaris derivats del coure, adreçats a prevenir malalties en el sector de la viticultura orgànica i convencional, causa greus problemes mediambientals. Segons la Unió Europea, les vinyes concentren actualment la major quantitat de coure en sòls.

En aquest sentit el projecte COPPEREPLACE desenvolupa i valida una sèrie de solucions integrades, innovadores i viables, amb l’objectiu de reduir l’ús del coure en el sector de la viticultura i minimitzar l’impacte mediambiental que provoca en les vinyes. Les solucions impulsades pel projecte seran transferibles i duradores per facilitar que el sector vitivinícola compleixi amb les noves normatives europees i promogui la producció sostenible i respectuosa ambientalment.

La Unitat de Tecnologia Química d’Eurecat participa en el projecte en el qual hi desenvoluparà la tecnologia d’encapsulació de nous productes fitosanitaris eficients que permetin reduir la quantitat de coure emprada sense generar microplàstics.

COPPEREPLACE compta amb un consorci liderat per la Plataforma Tecnológica del Vino i  format per 13 entitats multidisciplinàries d’Espanya, França i Portugal.

En el marc del projecte, s’ha presentat la sol·licitud de patent europea EP21382965.8 per a la Formulació per alliberar coure en usos agrícoles (26/10/2021) i  s’ha publicat aquest capítol de llibre “Alternatives to CU Applications in Viticulture. How R&D Projects Can Provide Applied Solutions, Helping to Establish Legislation Limits”. Pots llegir-lo aquí.

COPPEREPLACE EURECAT

Dades generals

Projecte

COPPEREPLACE – Desenvolupament i implementació integral de noves tecnologies, productes i estratègies per a reduir l’aplicació de coure a la vinya i remediació de sòls contaminats a la regió SUDOE.

Referència del projecte 

SPE4/P1/E1000

Programa i convocatòria

Projecte finançat a través de la 4a convocatòria del Programa de Cooperació Territorial Europea Sudoccidental (Programa Interreg SUDOE).

Web del projecte

www.coppereplace.com