Estudi de la idoneïtat d’una coberta verda fabricada amb subproductes del suro generats durant la fabricació de taps de suro i/o en el procés de vinificació.

El projecte CORCHACTIVO ha demostrat la viabilitat de l’ús del suro com a substrat i/o suport de cobertes verdes. En el cas de les cobertes verdes, així com en el cas de les zones humides, el suro es pot aplicar com a substrat i permetre la descontaminació de les aigües residuals dels edificis, així com millorar-ne l’eficiència energètica gràcies a les propietats aïllants del material.

L’ús del suro es planteja amb la finalitat d’aprofitar-ne les múltiples propietats i donar sortida a un subproducte per impulsar el desenvolupament de la bioeconomia i l’economia circular. L’aplicació del suro implica millores en l’aspecte tèrmic, acústic i de resistència, la qual cosa implica una innovació respecte dels sistemes actuals. A més de la seva capacitat de descontaminació, que es pot fer servir en el tractament d’aigües residuals a través de la coberta.

Una coberta verda amb suro és un sistema innovador que representa una millora substancial de la competitivitat d’aquest material respecte d’altres sistemes que fan servir materials no sostenibles (com ara les rajoles triturades).

El projecte CORCHACTIVO, liderat per INNOVI, el clúster vitivinícola de Catalunya, ha comptat amb la participació del celler Espelt Viticultors, Laboratoris Borrell, l’Institut Català del Suro (ICSuro) i Eurecat.

Eurecat ha col·laborat en el projecte amb les seves Unitats Tecnològiques de Sostenibilitat i Desenvolupament de Producte. Les tasques principals que ha desenvolupat Eurecat són l’estudi del comportament del suro i el rendiment d’aquest material en relació amb la filtració de les aigües residuals i la determinació dels equips i els sensors per a l’automatització en el control de paràmetres de comportament del suro i de comportament energètic i en la gestió de l’aigua. A més, el centre ha donat suport a la resta de socis en el disseny constructiu de la solució.

Dades generals

Projecte

CORCHACTIVO: Viabilitat de l'aplicació dels subproductes de la indústria del suro vitivinícola com a substrats actius en cobertes vegetals

Referència projecte

AEI-010500-2018-215

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través del clúster d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI).