DECODE EURECAT

Amb la generalització de l’ús d’Internet, els usuaris creen una multitud de dades diàriament. El projecte europeu DECODE neix de la preocupació dels ciutadans per la pèrdua de control de les seves dades a Internet i té l’objectiu de desenvolupar un nou model pel tractament de les dades online en el qual els ciutadans puguin decidir què passa amb la seva identitat digital i amb qui la comparteixen.

Les eines creades per DECODE permeten a l’usuari recuperar la propietat de les seves dades. Aquestes eines combinen la tecnologia de blockchain o cadena de blocs amb criptografia per ajudar a construir una societat digital de confiança en la qual els usuaris sentin que les seves dades estan segures.

A part d’apoderar al ciutadà a recuperar el control de les seves dades, durant el projecte DECODE els socis també han treballat per construir una alternativa a com gestionen la privacitat les grans empreses d’Internet, explorant com generar una economia col·laborativa centrada en les dades recollides pels ciutadans.

La solució desenvolupada per DECODE es va provar en quatre pilots a Barcelona i Amsterdam, entre el 2017 i 2019, amb la participació activa d’emprenedors, hackers i fabricants. Els pilots se centren en la Internet de les Coses (IoT) i permeten als ciutadans gestionar i controlar els seus dispositius i les dades que aquests generen, així com compartir recursos allunyant-se de les plataformes de dades centralitzades per anar cap a un model orientat socialment per aprofitar les tecnologies per al benefici de la comunitat.

Dades generals

Projecte

DECODE – DEcentralised Citizen Owned Data Ecosystem

Referència del projecte

H2020-ICT-2016-1-732546

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea dins la convocatòria ICT-12-2016 – Net Innovation Initiative.