Desenvolupament de nous cocristalls de polifenols amb una elevada biodisponibilitat i avaluació dels efectes protectors de la seva combinació enfront de l’estrès oxidatiu en exposició a radiacions i a l’exercici físic.

L’estrès oxidatiu és causat per un desequilibri entre la generació d’espècies reactives d’oxigen (ROS, per les seves sigles en anglès) i la defensa antioxidant, podent arribar a causar importants efectes nocius a les cèl·lules, teixits i òrgans.

Estudiar i tractar l’estrès oxidatiu és necessari, ja que la producció excessiva de ROS es desencadena en algunes de les activitats diàries o periòdiques, com l’exposició a radiació per motius mèdics o l’exercici de resistència.

En aquest sentit, alguns polifenols mostren efectes protectors front l’estrès oxidatiu; no obstant, la seva solubilitat i biodisponibilitat és molt baixa.

Eurecat participa en el projecte a través de la Unitat de Nutrició i Salut i del Centre de Ciències Òmiques, on s’avalua la biodisponibilitat i eficàcia dels cocristalls de polifenols en reduir l’estrès oxidatiu induït per exercici exhaustiu en models animals i estudis clínics.

Dades generals

Projecte

Desenvolupament de combinacions altament biodisponibles a base de polifenols per a prevenir i tractar l’estrès oxidatiu i el dany a l’ADN cel·lular de diferents etiologies

Referència del projecte

CPP2021-008817

Programa i convocatòria

Projecte finançat per MCIN/AEI/10.13039/501100011033 i per la Unió Europea NextGenerationEU/ PRTR