DisCo Eurecat

Dissolució i química del combustible nuclear gastat en condicions de fallida del contenidor.

El projecte DisCo pretén millorar el coneixement que tenim sobre els processos de dissolució del combustible gastat i omplir el buit d’informació sobre els nous tipus de combustible nuclear, com els combustibles dopats i els combustibles d’òxids mixtos (MOX per les seves sigles en anglès).

Per aconseguir-ho, el projecte DisCo planteja millorar la comprensió de la dissolució de la matriu del combustible gastat en condicions de fallida de contenidor en emmagatzemament geològic profund (atmosfera reductora, és a dir, en absència d’oxigen) i, al mateix temps, avaluar si els nous tipus de combustible es comporten de manera semblant als convencionals en aquestes condicions reductores.

Els efectes d’aquests nous combustibles s’investigaran mitjançant experiments tant amb combustible nuclear gastat com amb materials sintètics dissenyats específicament per al projecte. D’altra banda, s’utilitzarà el modelatge químic per poder millorar la comprensió i descripció del procés de dissolució amb les condicions químiques esperades en cas de fallida de contenidor dins d’un entorn de repositori.

La Unitat de Sostenibilitat d’Eurecat s’encarrega de desenvolupar experiments d’estabilitat del combustible nuclear gastat en aigües bicarbonatades, en ambdues condicions oxidants i reductores. El projecte, coordinat per la Companyia Sueca de Gestió de Residus i Combustibles Nuclears (SKB), compta amb la participació d’un consorci format per 16 membres.

Logo DisCo Eurecat

Dades generals

Projecte

DisCo – Dissolució de combustible gastat i química en condicions de fallida de contenidor

Referència projecte

Topic NFRP 6

H2020-Euratom-1.2. -755443

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea dins la convocatòria de Recerca i Formació de la Comunitat Europea de l’Energia Atòmica (EUROATOM) – secció B: Contribuir al desenvolupament de solucions per a la gestió de residus radioactius.