Implicacions ecològiques de la restauració dels fluxos de sediments a rius regulats.
El projecte ECOSEDRIV comprèn i quantifica les interaccions entre els sediments en suspensió, el règim de cabals i les comunitats biològiques en rius altament regulats per dissenyar nous esquemes de gestió d’embassaments per tal de restaurar el flux de sediments cap a la costa de manera sostenible.
ECOSEDRIV pren el tram final del riu Ebre com a model de sistemes fluvials altament regulats amb un fort dèficit de sediments i on es van suprimir grans crescudes, per testar les hipòtesis plantejades pel projecte.
Els deltes es troben entre els sistemes costaners més vulnerables i necessiten aportacions de sediments per a la seva progradació i acreció vertical. En aquest sentit, el delta de l’Ebre és un exemple perfecte d’aquest problema mundial i és un dels més esmentats a la literatura per il·lustrar el dèficit de sediments fluvials i el seu efecte sobre la dinàmica costanera.
El desenvolupament de solucions basades en la natura (NbS, per les sigles en anglès) són necessàries per augmentar la resiliència del delta al canvi climàtic. La restauració dels processos fluvials, com ara els fluxos dels rius i els fluxos de sediments, és una de les NbS més adequades per aturar l’erosió costanera i augmentar l’elevació del delta.
Eurecat participa en el projecte ECOSEDRIV a través de la seves Unitats de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics (CLIMSES), encarregada de la coordinació general del projecte i d’interpretar els resultats globals, i Nutrició i Salut, que analitza els efectes de la concentració de sediments en suspensió sobre la ictiofauna mitjançant l’ús de biomarcadors d’estrès fisiològic.
Dades generals
Projecte
ECOSEDRIV — Implicacions ecològiques de la restauració dels fluxos de sediments en rius regulats
Referència del projecte
TED2021-132061B-I00
Programa i convocatòria
Projecte finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats mitjançant la convocatòria 2021 de Projectes Estratègics Orientats a la Transició Ecològica i a la Transició Digital, del Pla Estatal de Recerca Científica, Tècnica i d’Innovació 2021-2023, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
ODS relacionats
6. Aigua neta i sanejament
13. Acció pel clima
15. Vida d’ecosistemes terrestres