EMAPS-CARDIO EURECAT

Desenvolupament d’una nova plataforma per al creixement i la maduració de microteixits cardíacs per a models organotípics de tipus adult en estats sans i malalts.

El projecte EMAPS-Cardio proposa nous models de microteixits cardíacs realistes que poden ajudar a avançar en la comprensió de diverses malalties cardíaques, com ara atacs de cor i accidents cerebrovasculars, mentre s’esforcen per ser prou precisos per detectar la potència dels medicaments en teixits sans i malalts.

Actualment, les malalties cardiovasculars representen el 45% de les morts a Europa i s’estima que a l’economia de la UE costen 210.000 milions d’euros a l’any. Tot i això, durant l’última dècada, només s’han aprovat per al seu ús només quatre medicaments contra les malalties cardiovasculars. En aquest sentit, l’EMAPS-Cardio té l’objectiu principal d’aconseguir models cardíacs clínicament rellevants per al cribratge de fàrmacs cardiovasculars en una etapa primerenca a través de:

  • Desenvolupament de dispositius que es puguin utilitzar per al creixement de teixits sans o malalts que requereixin estimulació elèctrica i/o mecànica per permetre models organotípics de cor, pulmó, múscul, pell, etc. més rellevants.
  • Facilitar el desenvolupament de fàrmacs més ràpid mitjançant el lliurament de models cardíacs sans i patològics precisos amb una maduresa tissular similar a la d’un adult.
  • Eliminar la necessitat de realitzar proves en animals i reduir els costos de desenvolupament de fàrmacs en permetre el cribratge de l’eficàcia del fàrmac en una etapa primerenca amb cèl·lules humanes vives.

Eurecat participa al projecte a través de la seva Unitat de Digital Health i la Unitat de Ciències Òmiques. EMAPS-Cardio està coordinat pel Centre Nacional Francès de Recerca Científica (CNRS) i compta amb un consorci format per 22 socis de 10 països europeus.

EMAPS-CARDIO LOGO EURECAT

Dades generals

Projecte

EMAPS – Cardio: Avançant en la comprensió i el tractament de les malalties cardíaques

Referència del projecte 

H2020-NMBP-TR-IND-2020 – 953138

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea dins la convocatòria DT-NMBP-23-2020 – Next generation organ-on-chip (RIA-LS)

Web del projecte

www.emaps-cardio.eu