Desenvolupament de nous assaigs i metodologies de simulació per ordinador amb l’objectiu de predir la vida dels components del xassís del vehicle elèctric i seleccionar materials òptims.
El projecte Fatigue4Light treballa en l’aplicació de nous materials adaptats als requeriments dels xassís dels vehicles, com els acers avançats d’alta resistència, els acers inoxidables especials per automoció, els aliatges d’alumini d’alta resistència i els materials híbrids metall-polímer. La innovació del projecte aconsegueix reduir el pes del xassís del vehicle fins a un 30% respecte les solucions més innovadores i fins a un 40% respecte algunes aplicacions existents, tenint en compte aspectes d’eco-disseny i d’economia circular.
Els resultats obtinguts durant el projecte tindran una gran utilitat per optimitzar la selecció de nous materials, però també permetran reduir el temps de implementació d’aquestes solucions. De manera més concreta, s’espera rebaixar el temps de desenvolupament de nous components lleugers i incrementar l’eficiència de l’etapa de disseny.
Fatigue4Light compta amb la participació de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d’Eurecat, que s’encarrega del desenvolupament de nous assaigs, amb la participació de la Unitat d’Advanced Manufacturing Systems d’Eurecat, que s’encarrega del monitoratge del rendiment de les noves parts del xassís i amb la participació de la Unitat de Residus, Energia i Impacte ambiental (WEEI) d’Eurecat, que s’encarrega de l’aplicació d’economia circular i aspectes eco-disseny.
El consorci del projecte també està format pel Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE), el Centre de Recerca i Innovació de Suècia (RISE), Lulea University of Technology, Politecnico di Torino, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ArcelorMittal, Profilglass, Aperam, Centre Ricerche Fiat (CRF), MW, Composite Service Europe, Gestamp i el centre d’estandardització UNE.
Dades generals
Projecte
Fatigue4Light – Modelatge de fatiga i metodologies d’assaig ràpides per optimitzar el disseny de peces i impulsar la utilització de materials lleugers en peces de xassís.
Referència del projecte
H2020-LC-GV-2020 – 101006844
Programa i convocatòria
Projecte finançat a través de la convocatòria LC-GV-06-2020 del programa Horizon 2020 i subprograma SC4 – Smart, green & integrated transport de la Unió Europea.
Web del projecte