Project Description

FEM-IoT eurecat

Nova agrupació per impulsar la transferència i la recerca en el sector de la Internet de les Coses (IoT, per les seves sigles en anglès) com un camp estratègic i de gran potencial dins de l’àmbit de les TIC.

El projecte FEM-IoT ha estat impulsat per dotze centres de recerca i universitats de Catalunya capdavanters en la creació de solucions i tecnologies IoT en àrees diferents com la sensòrica, la computació, la seguretat o el consum energètic, entre d’altres. FEM-IoT té l’objectiu de sumar coneixement i capacitats per tal d’obtenir un model de coordinació que permeti establir estratègies comunes en la recerca i transferència de resultats.

En el marc de la iniciativa FEM-IoT s’impulsen dos projectes de recerca per treballar conjuntament els reptes de futur de la IoT a Catalunya, concretament en l’àmbit de les ciutats intel·ligents. El primer projecte, anomenat “Infraestructures de Carrer Connectat”, té la finalitat de dissenyar una arquitectura global i integrada que tingui la capacitat de donar resposta a totes les necessitats de connectivitat i serveis d’una ciutat intel·ligent. La Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat participa en el aquest primer projecte, concretament en el desenvolupament d’un prototip funcional amb sensors i electrònica de baix consum que s’alimenti a través de l’energia recol·lectada pels termoelèctrics.

D’altra banda, l’agrupació també promou el segon projecte “Valorització de les dades de la IoT”, que compta amb la participació de la Unitat de Big Data & Data Science d’Eurecat i que té l’objectiu dissenyar i desenvolupar la plataforma de valorització de dades del projecte de forma federada amb tots els participants per a integrar grans volums de dades i unificar estàndards de hardware i software. Dins d’aquest segon projecte, es treballa en dos casos d’ús rellevants per a les grans ciutats: els fluxos energètics als carrers (incloent enllumenat públic, recàrrega de vehicles elèctrics o energia fotovoltaica, entre d’altres) i l’anàlisi de la mobilitat i la intensitat del trànsit a Barcelona.

FEM-IoT està coordinada per i2CAT i és una de les 9 agrupacions de tecnologies emergents acreditades per la Generalitat de Catalunya.

FEM IoT logo eurecat

Dades generals

Projecte

FEM-IoT – Fostering the Emerging Market of Internet of Things

Referència del projecte 

Codi SIFECAT: 001-P-00166. Convocatòria tecnologies emergents. Àmbit emergent: Internet de les Coses

Programa i convocatòria

Projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER 2014-2020.