Innovadora bota d’esquí intel·ligent que permet a l’esquiador millorar la seva tècnica i, complementàriament, es pugui fer servir com una bota de passeig per a caminar amb facilitat i més confort que amb les ja existents.

FLEXOSKIBOOTS és un projecte de recerca industrial que aborda dos reptes no resolts en el sector de l’esquí.

En primer lloc, el desenvolupament d’unes noves botes d’esquí que solucionin els principals problemes de les actuals com són la incomoditat i el dolor durant la pràctica esportiva de l’esquí, així com la falta de versatilitat per usar-les com a calçat de carrer. I, en segon lloc, aconseguir que les botes siguin intel·ligents i aportin dades de valor per a l’esquiador.

En desenvolupaments previs, executats per socis del projecte, es van realitzar els primers passos per al disseny de les noves botes, basat en un exoesquelet amb sistema de flexo que millora la comoditat. FLEXOSKIBOOTS planteja la digitalització de la bota mitjançant una sensorització que es durà a terme en el procés de disseny, així com posteriorment en la fabricació.

L’objectiu és determinar tots els elements biomecànics i físics que es produeixen durant la pràctica esportiva de l’esquí per, amb això, establir el disseny definitiu de l’exoestructura de les noves botes. Amb aquest s’obtindrà la rigidesa necessària i un major control i conducció dels esquís, sempre tenint en compte les dimensions i els materials sostenibles que la compondran.

A més, la bota permetrà que aquesta disciplina esportiva sigui més accessible i que esquiadors de més edat continuïn practicant-la, promovent l’activitat física i un envelliment actiu més saludable.

Eurecat, a través de la seva Unitat d’Innovació de Producte i Simulació Multifísica, ha centrat els seus esforços en la primera fase de disseny d’innovació de la bota amb els seus sistemes de flexió i tancament, assegurant el bon comportament i robustesa i seguretat mitjançant eines de simulació i proves de laboratori.

El projecte FLEXOSKIBOOTS està liderat per INDESCAT, el clúster català de l’esport.

Dades generals

Projecte

FLEXOSKIBOOTS – Bota d’esquí intel·ligent que permet a l’esquiador millorar la seva tècnica i caminar amb facilitat

Referència del projecte

AEI-010500-2022b-269

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) dins del programa de suport a les AEI per contribuir a la millora de la competitivitat de la indústria espanyola, i amb el suport de la Unió Europea a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, Fons Next Generation EU de la Unió Europea

Web del projecte

www.neuboots.com