Desenvolupament de tecnologies per aconseguir processos sostenibles i eficients pel reciclatge de bateries d’ions de liti.

El projecte FREE4LIB té com a objectiu el desenvolupament de 6 processos sotenibles i eficients pel reciclatge de bateries d’ions de liti al final de la seva vida útil, gràcies a la creació de tecnologies d’un nivell de mesuresa tecnològica (TRL) entre 5 i 6.

Aquests 6 processos són el desmantellament, el pretractament i 4 processos més de recuperació de materials. Tots ells ofereixen solucions de reciclatge molt innovadores arribant a una alta eficiència en el recuperament de materials i millorant l’oferta de recursos secundaris a nivell de la Unió Europea.

FREE4LIB també oferirà tecnologies per millorar 3 processos que tenen com a objectiu la reutilització de metalls i polímers i la síntesi d’elèctrodes en la mateixa cadena de valor que les matèries primeres secundàries per a la refabricació de bateries més ecològiques.

El projecte també estudiarà opcions per la reutilització d’elements no reutilitzables en altres camps i oferirà una metodologia basada en els principis de Battery Passport per millorar la traçabilitat dels processos.

Eurecat participa en el projecte FREE4LIB a través de diferents Unitats Tecnològiques, encarregades de diferents objectius:

  • Unitat de Metalls i Materials Ceràmics. Farà treballs de recuperació de metalls (alumini i cobre) per aplicacions de manufactura additiva, a més d’implantació iònica i recobriments sobre elèctrodes.

El consorci de FREE4LIB està format, a banda d’Eurecat, per la Fundació CARTIF, ACCUREC, Aliénor, l’Associació per la Investigació en Materials Plàstics i Connexes (AIMPLAS) , EUROBAT, AVL, el Consell Superior d’Investigacions Científicques (CSIC), Erion Energy, Fraunhofer, l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC), la Fundació Bruno Kessler, l’Institut pel Transport i la Logística, L’UREDERRA, MOV’EO, NESSTEC Energy & Surface Technologies, Politècnic de Milà, RECYCLIA, la Universitat Sakarya, Torrecid, la Universitat de Graz, i Watt4Ever.

LOGO FREE4LIB EURECAT

Dades generals

Projecte

FREE4LIB – Recuperació factible de matèries primeres crítiques mitjançant un nou ecosistema circular per a una cadena de valor creuada de bateries d’ions de liti a Europa

Referència del projecte

101069890

Programa i convocatòria

Projecte finançat  pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea a través de la convocatòria HORIZON-CL5-2021-D2-01-06 Sustainable, safe and efficient recycling processes (Batteries Partnership) (RIA)

Web del projecte

www.freeforlib.eu