Comunitat de fusió nuclear activa a Catalunya incloent institucions d’investigació líders, universitats i socis industrials.
El projecte FusionCAT té l’objectiu d’establir la transferència de tecnologia de les institucions associades a aquesta indústria per tal d’impulsar competències industrials en l’àmbit català i aconseguir energia de fusió. En aquest sentit, FusionCAT aplana el camí per a desenvolupar les capacitats tecnològiques requerides en el territori de Catalunya i preparar aquesta nova era energètica.
La fusió nuclear és una de les poques tecnologies que actualment té el potencial de satisfer la necessitat d’obtenir fonts d’energia sostenibles, segures i baixes en emissions de carboni, amb una generació fiable i predictible de la càrrega base.
L’agrupació FusionCAT ajuda als seus socis i a tota la indústria involucrada perquè siguin més competitius a nivell tècnic de cara a futures convocatòries de programes europeus d’investigació de fusió i d’aquesta manera, aconseguir plans específics per impulsar futures activitats conjuntes entre institucions i els socis de la comunitat.
Eurecat, a través de la Unitat d’Innovació i Desenvolupament de Producte i la Línia de Simulació Avançada, lidera tasques enfocades al disseny i optimització de components del sistema de fusió nuclear, aplicant mètodes de simulació numèrica a nivell multi-físic com el mètode dels elements finits o la dinàmica de fluids computacional, així com també tasques dirigides a l’anàlisi i capacitació de socis industrials per a la obtenció de potencials futurs contractes i col·laboracions en el marc de programes de fusió nuclear a nivell internacional.
FusionCAT, que està format per 11 projectes d’R+D, compta amb la participació d’un consorci format per 7 institucions líders en els seus respectius camps a nivell català: Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Centre Universitari IQS de la Universitat Ramon Llull (URL), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), l’Institut d’Investigació en Energia de Catalunya (IREC), la Fundació b_TEC Campus Diagonal-Besós (BTEC) i Eurecat.
Dades generals
Projecte
FusionCAT – Fusió nuclear a Catalunya
Referència del projecte
001-P-001722
Programa i convocatòria
Projecte finançat a través de la convocatòria “RIS3CAT Comunitats Emergents” i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014 – 2020.
Web del projecte