JIF2LAND EURECAT

El projecte Jif2Land té com a objectiu l’avaluació de la tecnologia d’ala de flux laminar i la reducció de consum combustible, així com la petjada mediambiental de l’avió.

Jif2Land, realitzat pel consorci format per l’empresa Aritex i Eurecat, ha desenvolupat tots els estris i les eines necessàries per al desmuntatge de les ales originals de l’Airbus i el muntatge de les ales de flux laminar per realitzar les proves de vol, des la fase conceptual fins a l’entrega. Per a això, Aritex i Eurecat s’han desenvolupat processos eficients d’utillatge d’utilització única per acoblar i desacoblar les ales de flux laminar BLADE al A340.

BLADE ha permès evolucionar la tecnologia de les ala de flux laminar i realitzar la validació del concepte mitjançant proves de vol en un Airbus A340, el primer avió comercial d’assaig del món amb una ala de flux laminar. L’adopció d’aquesta tecnologia en avions comercials d’Airbus permetrà una reducció considerable de la fricció de l’ala i fins a un 5% de l’emissió de CO2.

La tecnologia de les ales de flux laminar utilitzades en l’Airbus A340, en el marc de la iniciativa BLADE, ha estat premiada en la categoria de tecnologia comercial a l’Aviation Week Laureate Awards, celebrada l’1 de març de 2018. El premi visualitza el treball de tots els col·laboradors de BLADE: CleanSky, Airbus i els 21 socis involucrats, entre ells Eurecat. El treball d’Eurecat en el marc del projecte JIF2LAND ha contribuït decisivament al vol del BLADE i a que es converteixi en un demostrador únic per a l’avanç de la indústria cap a un transport aeri més eficient i net.

Dades generals

Projecte

JIF2LAND – Jigs and Fixtures for Assembly of the Laminar Wing at the BLADE flight test demonstrator Final Assembly Line

Referència projecte

SP1-JTI-CS-2013-03 641543

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Setè Programa Marc de la Unió Europea dins la plataforma Clean Sky per desenvolupar tecnologia innovadora i avançada que redueixi les emissions de CO2, gasos i soroll produïts per les aeronaus.