Estudi d’oportunitats de millora del procés productiu del sector vitivinícola mitjançant la indústria 4.0. L’estudi ha permès explorar i conèixer la realitat de les empreses del sector, i a partir d’això s’han detectat necessitats i/o oportunitats de millora als diferents àmbits de l’empresa, mitjançant la incorporació de tecnologies digitals pròpies de la indústria 4.0.

La idea d’aquest projecte va sorgir per detectar les oportunitats d’aplicabilitat de les tecnologies de la indústria 4.0 per donar resposta a les necessitats del sector vitivinícola i que, al mateix temps, permetin solucionar problemes existents en aquestes empreses.

Tenint en compte que, tant les empreses que elaboren vi i cava, com les empreses auxiliars del sector tenen les seves particularitats, és necessari identificar les necessitats de cadascuna d’elles per adaptar la indústria 4.0 a cada tipus d’empresa. MEJOR4VITI ha identificat i analitzat les possibilitats de desenvolupament d’una indústria 4.0 efectiva, real i adaptada als diversos tipus d’empresa del sector vitivinícola.

L’estudi de viabilitat s’ha dut a terme mitjançant sessions, tallers i trobades amb empreses del sector, i les seves conclusions s’han recollit en un informe final detallat amb les oportunitats detectades més prometedores. Per exemple, s’han identificat projectes de robòtica autònoma que permeten el monitoratge i la protecció de la vinya, l’automatització de processos a la bodega, sistemes intel·ligents de gestió per controlar la producció, sensors i drons per a la gestió telemàtica i la presa de decisions a l’explotació, la robotització de processos de rimat i desarrimat, etc.

El projecte, liderat per INNOVI, el clúster vitivinícola de Catalunya, ha comptat amb la participació de l’equip del Departament de Consultoria d’Eurecat i de l’empresa The Be Brand.

Dades generals

Projecte

MEJOR4VITI – Estudi d’oportunitats de millora del procés productiu mitjançant la indústria 4.0 en el sector vitivinícola

Referència projecte

AEI-010500-2018-167

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través del clúster d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) per contribuir a la millora de la competitivitat de la indústria espanyola.