Mel_850x447

Millora de la immunitat de les abelles i de la producció de mel gràcies a la suplementació d’aliments basats en fongs.

Aquest projecte investiga noves fonts d’alimentació per a les abelles que els permeti millorar el seu sistema immunitari, impulsant en paral·lel nous productes en base mel mitjançant la utilització d’extractes de fongs.

Concretament, el projecte desenvolupa els següents productes:

  • Dos aliments sòlids per a les abelles basats en extractes de fongs per potenciar el seu sistema immunitari, incrementant així les seves defenses enfront de malalties.
  • Dues mels millorades amb aquests aliments, enriquides amb compostos presents en els fongs o els metabòlits que es formen durant el pas pel tracte digestiu de les abelles i sobre la qual s’avaluarà la càrrega vírica i l’activitat antimicrobiana per identificar si els diferents tractaments milloren la immunitat humoral de les abelles.
  • Un xarop a base de mel i extractes de fongs destinat al consum humà amb propietats immunomoduladores per a la seva comercialització.

Per altra banda, es caracteritza i quantifica en la mel els compostos bioactius dels fongs que puguin aparèixer i que poden ser indicadors de propietats saludables.

Eurecat participa en aquest projecte a través de dues unitats tecnològiques:

  • La unitat de Nutrició i Salut és l’encarregada d’avaluar la immunitat, l’activitat antimicrobiana i la càrrega vírica a les abelles, així com de desenvolupar la fórmula i validar les propietats del xarop
  • La unitat de Ciències Òmiques és responsable de la caracterització dels extractes de fongs i dels compostos bioactius dels fongs presents en les mels.

El projecte està liderat per Torrons i Mel Alemany. També hi participa Claria Sat i està coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

Dades generals

Projecte

Millora de la producció de mel i obtenció de nous productes derivats de la mel amb valor afegit mitjançant la utilització de fongs

Referència del projecte

56 21 026 2021 3A

Programa i convocatòria

Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022