OPADE EURECAT

Identificació de biomarcadors clau en el trastorn depressiu major per donar suport al procés de presa de decisions dels professionals sanitaris.

El projecte OPADE se centra en l’eix microbiota-cervell, que té un paper important en la salut mental i, en particular, en els trastorns depressius majors (MDD).

OPADE estudia la combinació entre genètica, epigenètica, metabolisme, sistema immunitari, microbioma i xarxes inflamatòries per:

  • Establir perfils de pacients per predir i optimitzar l’eficàcia dels antidepressius prescrits amb un augment de la taxa de remissió.
  • Establir la possible correlació entre marcadors inflamatoris, metabolòmica, epigenòmica, genòmica, perfil immune i microbioma amb trastorns mentals.
  • Avaluar biomarcadors moleculars i no moleculars que puguin representar índexs predictius de recurrència.
  • Descobrir nous objectius moleculars per a un enfocament personalitzat.
  • Millorar la precisió diagnòstica per a la prevenció primària.

El principal resultat del projecte és una eina predictiva d’intel·ligència artificial/aprenentatge automàtic, que s’entrena a partir de l’avaluació cognitiva i els paràmetres bioquímics i que pot predir l’eficàcia dels antidepressius i personalitzar el tractament.

A més, s’està desplegant una eina d’apoderament del pacient que inclou una sala de xat per capturar les històries dels pacients i donar consells per millorar la seva qualitat de vida.

Arreu del món, més de 280 milions de persones pateixen depressió major. Tot i que el panorama terapèutic dels antidepressius està ben dissenyat, el 50% dels pacients no estan ben diagnosticats, el 75% no són tractats i, dels que estan sota medicació, el nombre de pacients en remissió és especialment baix amb no més del 6% que es beneficien d’un tractament precís.

En aquesta terrible situació, la recerca de la medicina personalitzada, des del diagnòstic fins al tractament, és un aspecte clau de l’atenció a la salut mental.

La Unitat de Ciències Òmiques d’Eurecat està implicada en l’anàlisi de diferents paràmetres bioquímics en sang per buscar biomarcadors predictius per a la medicina personalitzada i augmentar la precisió del tractament antidepressiu.

El projecte OPADE, liderat per l’Institut Europeu de Recerca Biomèdica de Salern, està format per 14 organitzacions de 10 països diferents.

OPADE LOGO EURECAT

Dades generals

Projecte

OPADE – Optimització i predicció de l’eficàcia dels antidepressius en pacients amb trastorn depressiu greu mitjançant anàlisis multi-òmics i eines d’intel·ligència artificial

Referència del projecte

101095436

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon Europe de la Unió Europea dins de la convocatòria HORIZON-HLTH-2022-TOOL-11– Tools and technologies for a healthy society.

Web del projecte